Zadanie z liczb zespolonych
Welma: Dzień dobry. Mam problem z takim zadaniem:
Znaleźć:
a) Im iz2z, przy czym na dole jest z sprzężone
b) Re 2z/(z−1)
c) Re 1/(1+z2)
Znam metodę,a przynajmniej taką mam nadzieję, jednakze nie jestem pewna swoich wyników, dlatego
byłabym wdzięczna gdyby ktoś zechciał mi pokazać jak on by to zrobił. Takie sprawdzenie dla
mnie, bo np w a) wyszło mi (x2−y2)/y, w b) 2, a w c) 1/(1+x2−y2)
23 lut 11:20
ICSP: Niech z = x + iy
| | z2 | | z2 | | z3 | | x3 − 3xy2 | |
a) Im(i |
| ) = Re( |
| ) = Re( |
| ) = |
| |
| | z* | | z* | | |z|2 | | x2 + y2 | |
| | 2z | | z(z* − 1) | | |z|2 − z | |
b) Re( |
| ) = 2Re( |
| = 2Re( |
| ) = |
| | z−1 | | |z−1|2 | | |z − 1|2 | |
| | x2 + y2 − x | |
= 2* |
| |
| | (x−1)2 + y2 | |
| | 1 | | 1 − (z*)2 | |
c) Re( |
| ) = Re( |
| ) = |
| | 1 + z2 | | |1 + z2|2 | |
| | 1 − x2 + y2 | |
= |
| |
| | 4x2y2 + (x2 − y2 + 1)2 | |
23 lut 13:32