matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkaty 30,60,90
Patryk:
w trójkącie prostokatnym BAC przyprostokatna BA ma długosc x+1, przyprostokatna BC ma długosc x. Kąt BCA ma 60 stopni. oblicz obwód trójkata ABC.
22 lut 22:11
Qulka:
x
√
3
=x+1
1
x=
√
3
−1
obwód to 3x+x
√
3
22 lut 22:22
Patryk:
ODP jest 2
√
3
+3
22 lut 22:23
Eta:
Obwód : L= 3x+x
√
3
= x(3+
√
3
)
√
3
+1
x+1=x
√
3
⇒ x=
2
(
√
3
+1)(3+
√
3
)
L=
=.......= 2
√
3
+3
2
22 lut 22:34
Filip:
jest to wynik poprawny
22 lut 22:36