wytłumaczenie
fabian zgodzaj: Witam takie zadanie: Osią symetrii paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej określonej
równaniem f(x)=−1/2(x+72)(x−216) , jest prosta o równaniu:? Obliczyłem z miejsc zerowych ze
odległość miedzy nimi wynosi 288 czyli srodek symetrii jest w punkcie 144 na chłopski rozum,
ale nie wyszło tylko ma byc 72. wiem ze mozna to policzyc ze wzoru na wierzchołek ale ciekawi
mnie dlaczego licząc odległość od miejsc zerowych i dzieląc ją na pół nie wychodzi. byłbym
wdzieczny za wytłumaczenie
22 lut 20:37
bil gejts: 216 i −72 powinno byc zsumowane a nie odjete, czyli 216+(−72)= 144 przez 2 = 72, źle użyłes
wzoru
22 lut 20:46
ICSP: Odległość między miejscami zerowymi: 216 + 72 = 288
| | 288 | |
Odległość każdego miejsca zerowego od odciętej wierzchołka: |
| = 144 |
| | 2 | |
−72 + 144 = 72
216 − 144 = 72
x = 72
22 lut 20:50