Rownania
6latek: Dla jakich wartosci parametru m rownania
2x2−(3m+2)x+12 =0
4x2−(9m−2)x+36=0 maja wspolne rozwiazania
Pewnie okaze sie ze kiedys je wstawilem ale prosze nie szukac
Dwoch wspolnych rozwiazan nie moga miec bo
1 rownanie x1*x1=12
2 rownanie x1*x2=9
Bardziej chodzi mi o interpretacje Mają wspólne rozwiązania
czy chodzi tu o to ze maja przynajmniej jedno wspolne rozwiazanie , czy dokladnie jedno wspolne
rozwiazanie ?
21 lut 20:40
ICSP: Przynajmniej jedno.
21 lut 21:03
circle:
Może tak:
Dla jakich wartości parametru m równanie pierwsze ma rozwiązanie (wspólne) jednakowe
z drugim równaniem?
21 lut 21:05
6latek: Dobrze .
21 lut 21:08
6latek: Dzisiaj juz tego nie bede liczyl
Skorzystam z twierdzenia
Twierdzenie:
Aby dwa trojmiany kwadratowe
f(x)= ax2+bx+c i f1(x)= a1x2+b1x+c1 i a≠0 ,a1≠0 mialy przynajmniej jeden wspolny
pierwiastek konieczne jest i wystarczajace spelnienie warunku
(ac1−ca1)2−(ab1−ba1)(bc1−cb1)=0
21 lut 21:53
Filip:
2x
2 − (3m + 2)x + 12 = 0
4x
2 − (9m − 2)x + 36 = 0
4x
2 − (9m − 2)x + 36 = 2x
2 − (3m + 2)x + 12
2x
2 + (−9m + 2 + 3m + 2)x + 24 = 0
2x
2 + (4 − 6m)x + 24 = 0
x
2 + (2 − 3m)x + 12 = 0
Δ = 0
(2 − 3m)
2 − 48 = 0
(2 − 3m − 4
√3)(2 − 3m + 4
√3) = 0
| | 2 − 4√3 | | 2 + 4√3 | |
m = |
| v m = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Może to poprawny sposób/wynik, pozdrawiam
21 lut 22:06
Eta:
21 lut 22:09
6latek: Filip
Odpowiedz jest taka m=3 i wtedy x1=4
Chce tylko sprawdzic czy wyjdzie to samo dwoma sposobami
21 lut 22:18
Filip:
To właśnie mi tym drugim sposobem nie wyszło
21 lut 22:21
6latek: Dzisiaj jest juz pozno . Nie ma cisnienia . Jutro tez jest czas
21 lut 22:24
circle:
1)
a,b − rozw. I równania, Δ
1>0
a,c− rozw. II równania Δ
2>0
2) Wzory Viete'a
============
−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−
================== +
−2a=−8⇔a=4 − wspólne rozwiązanie
3) parametr m
3m=9
m=3
4) m=3
sprawdzenie:
| | 3 | |
2x2−11x+12=0, x∊{4, |
| } |
| | 2 | |
21 lut 22:35
6latek:
21 lut 22:44
6latek:
2x
2−(3m+2)x+12=0
4x
2−(9m−2)x+36=0
Δ
1=(−3m−2)
2−96≥0
Δ
1=9m
2+12m−92≥0
Δ
1m= 3456
Troche uciazliw te rachunki
| | −2−4√6 | | −2+4√6 | |
wychodzi m≤ |
| albo m≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
Δ
2= (2−9m)
2−576≥0
Δ
2=81m
2−36m−572
| | −2−4√6 | | 8 | |
Z warunkow musi byc m≤ |
| lub m≥2 |
| |
| | 3 | | 9 | |
Juz wiadomo ze nie moga miec dwoch wspolnych pierwiastkow
Jesli jeden wspolny to oznacza go przez x
1i wtedy
2x
12−(3m+2)x
1+12=0
4x
12−(9m−2)x
1+36=0
jesli pomnoze 1 rownanie prze 2 to
4x
12−(6m+4)x
1+24=0
Po odjeciu stronami
(−3m+6)x
1+12=0 / *(−1)
(3m−6)x
1−12=0
Bedzie on takiej postaci
Badam dla jakiej wartosci m jest to mozliwe
Wstawie x
1 do rownania nr 1 np
| | 4 | | 4 | |
2*( |
| )2−(3m+2)* |
| +12=0 |
| | m−2 | | m−2 | |
| 2*16 | | (3m+2)*4 | |
| − |
| +12=0 |
| (m−2)2 | | m−2 | |
| 32 | | 4*(3m+2)(m−2) | | 12(m−2)2 | |
| − |
| + |
| =0 |
| (m−2)2 | | (m−2)2 | | m−2)2 | |
32−4(3m+2)(m−2)+12(m−2)
2=0
32−12m
2+24m−8m+16+12m
2−48m+48=0
−32m+96=0
m=3 (spelnia zalozenie ) stad x
1=4
Z warunku z tweirdzenia takze wychodzi m=3
23 lut 11:28
ICSP:
2x2−(3m+2)x+12 =0
4x2−(9m−2)x+36=0
6x2 − 3(3m+2) + 36 = 0
4x2 − (9m − 2)x + 36 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2x2 −(9m + 6− 9m + 2)x = 0
2x2 −8x = 0
x = 0 v x = 4
z czego x = 2 możemy odrzucić. Więc wystarczy sprawdzić dla jakich m (mogą nie istnieć)
Równania maja pierwiastek równy 4.
23 lut 13:02