Oblicz pochodną
Ada: Oblicz pochodną
y=a2*ln(x−a)
a−stała
x>a
21 lut 20:31
6latek: Zastosuj wzor na pochodna iloczynu
21 lut 20:32
Ada: Ale a to jest stała, więc tu taki wzór nie pasuje
21 lut 20:34
Ada: Poza tym nie wiem jaka jest pochodna z (x−a)
21 lut 20:35
6latek: Pochodna ze stalej to 0
| | 1 | | 1 | |
(ln(x−a))'= |
| *(x−a)'= |
| |
| | (x−a) | | x−a | |
21 lut 20:42
Ada: Też tak obliczyłam, a w odpowiedziach jest mianownik podniesiony do kwadratu
21 lut 20:43
6latek: | | 1 | | a2 | |
f(x)'= (a2)'*ln(x−a)+a2*(ln(x−a)'= 0*ln(x−a)+a2* |
| = |
| |
| | x−a | | x−a | |
21 lut 20:48
6latek: (x−a)'= (x)'−(a)'= 1−0=1
21 lut 20:51
ICSP: | | 1 | | a2 | |
[a2ln(x−a)]' = a2(ln(x−a))' = a2 * |
| * (x−a)' = |
| |
| | x−a | | x−a | |
21 lut 21:00
Ada: Dzięki
21 lut 21:02