trapez
damn_ik: Dany jest trapez ABCD w ktorym AB \\ AB = 8, CD = 3. Na ramieniu BC zaznaczono
| | |CE| | |
punkt E w ten sposob, ze |
| = 1/2. Przez punkt E poprowadzono prostą równoległą do |
| | |EB| | |
AB,
która przecięła ramię AD w punkcie F. Jaką długość ma odcinek EF?
21 lut 17:55
Eta:

Z podobieństwa trójkątów AMD i FND
|EF|= x+3=............
o po ptokach
21 lut 18:22
damn_ik: ahh no tak, ja jakoś próbowałem robić to na zasadzie podobieństwa dwóch trapezów, ale nie
działało i w sumie nie wiem, czy nawet można takie coś robić.
21 lut 18:31