symetria względem prostej
qTarantin0: | | 3x+2 | |
Wykres funkcji g jest symetryczny do wykresu funkcji f(x)= − |
| względem prostej o |
| | x+2 | |
podanym równaniu. Określ dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji g. Zapisz jej wzór w postaci
b)x = −2
c)y =− 3
d)y=−x−5
| | 4 | |
Wyliczyłem, że f(x)= |
| −3 , ale nie wiem jak zrobić symetrię, mógłby ktoś powiedzieć jak |
| | x+2 | |
się robi symetrię względem tych prostych?
21 lut 16:27
6latek: Jest tak
Jesli mamy dwie funkcje f(x) i g(x) i te funkcje sa symetryczne wzgledem prostej o rownaniu
y=k
⇔⋀x∊D f(x)−k=k−g(x)⇔⋀x∊D f(x)+g(x)=2k
dla y=−3 g(x)=−6−f(x)
2) jesli sa symetryczne wzgledem prostej x=p
⇔⋀x∊D f(x)=g(p−(x−p))⇔f(x)=g(2p−x)
Co do y=−x−5 to trzeba przemyslec
21 lut 16:59
Filip:
| | −4 | |
b) x = −2 −> asymptota pionowa funkcji f(x), więc g(x) = |
| − 3 |
| | x + 2 | |
| | −4 | |
c) y = −3 −> asymptota pozioma funkcji f(x), więc g(x) = |
| − 3 |
| | x + 2 | |
| | 4 | |
d) g(x) = |
| − 3 (narysuj wykres tej funkcji zaznacz asymptoty, narysuj prostą y = −x |
| | x + 2 | |
− 5 i zobacz co się dzieje)
21 lut 18:17
asymptota ukośna:
Właśnie panie Filipie, co się dzieje w podpunkcie d) ?
21 lut 19:43
Eta:

Wykres przekształaca się "sam na siebie"
g(x)=f(x)
21 lut 20:06
Filip: no dokładnie
21 lut 21:34