czwrokąt
mateusz frybak: Boki AB, BC, CD, i DA czworokąta wpisanego w okrąg mają długości dopowiednio 16, 16, 8√5 i
8√3, zaś kąty przy wierzchołkach A, B i C tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pole powierzchni
tego czworokąta. Wiem, że niedziela ale proszę o pomoc. Z gór dzięki pozdrawiam miłej
neidzieli
21 lut 13:26
Eta:

α, β=α+r, γ=α+2r
z warunku wpisania czworokąta w okrąg
α+γ= 180
o i β+δ=180
o
2α+2r= α+r+δ ⇒α+r=δ=β
zatem β=δ=90
o
P(ABCD)= P(ΔABC)+P(ΔADC)=.........
dokończ...
21 lut 13:46
Eta:
Dodatkowo wyjaśniam:
α+β+γ+δ=360o
α+α+r+α+2r+α+r=360o
4α+4r=360o
α+r=90o= β= δ
21 lut 13:51
mateusz frybak: dziekuję slicznie
21 lut 13:55
Eta:
21 lut 14:04
6latek: Mam takze w tablicach matematyczno −fizycznych taki wzor na pole czworokata wpisanego w
kolo(okrag )
S=
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
W najblizszym czasie chcialbym do niego dojsc .
21 lut 14:45
21 lut 15:08
6latek: Dziękuje bardzo. Poczytam
21 lut 15:14