odległość punktu od zbioru
Ratlerek: obliczyć odległość punktu (x,y) na płaszczyźnie =(1,0) od zbioru {(x,y): xy=2*√2}
20 lut 23:32
6latek:

| | 2√2 | |
na plaszczyznie x*y=2√2 to hiperbola o rownaniu y= |
| |
| | 2 | |
Hiperbola ta ma rownania osi symetrii y=x i y=−x
Teraz nie wiem czy dobrze mysle .
czy to bedzie odleglosc punktu os dowolnej osi symetrii ?
20 lut 23:58
Eta:

Najmniejsza odległość dla x>0
P(x. 2
√2/x) A(1,0)
|AP|=
√(x−1)2+(2√2/x)2
|AP|=
√x2−2x+1+(8/x2)
| | 8 | |
f(x) =x2−2x+1+ |
| −− osiąga minimum |
| | x2 | |
f
'(x)=....................
..................................
P(2,
√2)
|AP|=
√3
=========
21 lut 01:07