Rozwiąż równanie
Os: a) x(x−2)/x2−4 = 0
b) (x+5)(x+1)/2x2−2 = 0
c) 4x2−1/(x−0,5)(x+0,5) = 0
d) (x+1)2/x2+1 = 0
a) 3/2x−3 = 2x−5
b) 3/3x−1 = 3x+1
c) 5/6−x = 2x−9
d) 12/5x−2 = 2x−6
a) 2x−9/x = 5
b) 5x−1/x = 1/2
c) 3x−5/x+1 = 4
d) 0,5x−3/0,3x−5 = 5
a) 4x+3/2x−5 = 4
b) 2x−3/2x+3 = 1
c) 8x−6/12−16x = 1/2
d) 3/x−2 = 4/x+2
e) 5/2x−4 = 6/3x+5
f) 4−x/x+1 = 10−3x/x+4
a) 3+ 2/x+1 = 2x+2/x
b) x+1/x−1+x−1/x+1 = 2
c) x−2/x−3 = 1+ 2/x−2
d) 13/x−1 = 3/x+3 −4
20 lut 21:10
Os: są to równania wymierne, w ostatnim przedziale a−d tam gdzie 3+ , 1+ oraz −4 i taka długa
spacja to chodzi o to że jest to liczba przed ułamkiem.
20 lut 21:12
Filip:
Liczysz, że ktoś to całe zrobi za ciebie?
20 lut 21:12
20 lut 21:29
Os: proszę o wykonanie chociaż części przykładów
20 lut 22:15
6latek: Rozwiazuj tutaj sam/a
Pierwsza grupa
| | a | |
masz sytuacje |
| =0 ⇔gdy a=0 i b≠0 i wynik sprawdzamy z dziedzina |
| | b | |
x
2−4≠0 to x≠2 i x≠−2
x(x−2)=0
a*b=0 ⇔a=0 lub b=0
x(x−2)=0 to x=0 lub x−2=0 to x=2 ale x=2 nie nalezy do rozwiazan
Odp. x=0
Nastepne tak samo robisz .
20 lut 22:45
6latek: Grupa 2 do 5 rozwiazuje sie na jedno kopyto
| a | | c | |
| = |
| ⇔a*d=b*c i b≠0 i d≠0 |
| b | | d | |
taka uwaga
| | 5 | |
kazda liczbe calkowita mozesz zapisac w takiej postaci np 5= |
| |
| | 1 | |
zapiszesz sobie tak
| 4x+3 | | 4 | |
| = |
| i juz masz proporcje i pamietaj o zalozeniach |
| 2x−5 | | 1 | |
20 lut 22:52
Os: dzięki wielkie, pozdrawiam
21 lut 09:16