pochodna
Traktorek: oblicz pochodną:
sin3(ln(x2+1)+cosx)
Jak to policzyć?
20 lut 19:43
Filip:
| | d | |
= 3sin2(ln(x2 + 1) + cosx)cos(ln(x2 + 1) + cosx) |
| (ln(x2 + 1) + cosx) |
| | dx | |
| | | |
= 3sin2(ln(x2 + 1) + cosx)cos(ln(x2 + 1) + cosx)( |
| − sinx) |
| | x2 + 1 | |
| | 2x | |
= 3sin2(ln(x2 + 1) + cosx)cos(ln(x2 + 1) + cosx)( |
| − sinx) |
| | x2 + 1 | |
20 lut 19:52
Traktorek: dzięki
20 lut 20:07
Traktorek: a pochodna z ln
3(
√x2+1+cosx) to będzie
| −2x*sinx | | 1 | |
| * 3ln2(√x2+1+cosx)* |
| *(x2+1)−1/2? |
| √x2+1+cosx | | 2 | |
20 lut 20:17
Filip:
| | d | |
= 3ln2(√x2 + 1 + cosx) |
| (ln(√x2 + 1 + cosx}) |
| | dx | |
| | | |
= 3ln2(√x2 + 1 + cosx) |
| |
| | √x2 + 1 + cosx | |
| | | |
= 3ln2(√x2 + 1 + cosx) |
| |
| | √x2 + 1 + cosx | |
20 lut 20:54
Traktorek: a pochodna z 3ln2x+ln3x?
20 lut 21:32
20 lut 21:34
Filip:
| | d | | d | |
= 6lnx |
| lnx + 3ln2x |
| lnx |
| | dx | | dx | |
20 lut 21:35
Traktorek: tutaj mam dobrze, ale teraz mam wyznaczyć przedziały monotoniczności, ekstrema lokalne i
globalne, czyli trzeba to przyrównać do zera?
20 lut 21:37
6latek: ln
2x= lnx*lnx
wzor na pochodna iloczynu
| | 1 | | 1 | | lnx | | lnx | | 2lnx | |
(lnx)'*lnx+lnx*(lnx)'= |
| *lnx+lnx* |
| = |
| + |
| = |
| |
| | x | | x | | x | | x | | x | |
masz juz (ln
2x)'
to ln
3x= lnx*ln
2x
licz tak samo z tego wzoru na pochodna iloczynu
20 lut 21:40
Filip: tak
20 lut 21:40
Filip:
Równanie proste do rozwiązania
6lnx + 3ln2x = 0
3lnx(2 + lnx) = 0
lnx = 0 v 2 + lnx = 0
20 lut 21:41
Traktorek: i wychodzi x=1 lub x=e−2
20 lut 21:55
Filip: dokładnie
20 lut 22:01
Traktorek: tylko jestem ograniczony do przedziału od e−3 do √e i mam problem z tymi przedziałami
monotoniczności
20 lut 22:06
Traktorek: wiem że jak pochodna jest dodatnia to funkcja rośnie itd., ale źle mi się liczy na tych
liczbach
20 lut 22:06
Filip:
f(x) = 3lnx
2x + ln
3x, x > 0, x ∊ (e
−3,
√e)
6lnx + 3ln
2x = 0
x = 1 v x = e
−2
f
↗ w przedziałach (−
∞, e
−2), (1, +
∞)
(−
∞, e
−2), (1, +
∞) ⋀ (e
−3,
√e)
f
↗ w przedziałach
(e−3, e−2), (1, √e)
f
↘ w przedziale
(e−2, 1)
20 lut 22:18
Traktorek: a ile powinny wyjść ekstrema?
20 lut 22:44
Filip:
ja tutaj założyłem, że przedział to (e−3, √e)
a zapewne przedział wygląda tak <e−3, √e>
Jeśli to drugie to polecam sprawdzić 4 punkty:
f(e−3) = ...
f(e−2) = ...
f(1) = ...
f(√e) = ...
21 lut 11:07
Traktorek: tak, oczywiście to drugie jest obowiązujące
21 lut 13:33
Filip:
No to masz:
f(e
−3) = 3ln
2e
−3 + ln
3e
−3 = 27 − 27 = 0
f(e
−2) = 3ln
2e
−2 + ln
3e
−2 = 12 − 8 = 4
f(1) = 3ln
21 + ln
31 = 0
| | 6 | | 1 | | 7 | |
f(√e) = 3ln2√e + ln3√e = |
| + |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
f
min = 0
f
max = 4
21 lut 21:53