Oblicz elastyczność funkcji
Mela: Oblicz elastyczność funkcji w x=1
f(x)=x*(e(x2))(1/2) (po pierwiastkiem e do potęgi x kwadrat)
Wynik mi wychodzi cały czas 2, ale w odpowiedziach jest inaczej
20 lut 13:50
20 lut 13:57
Jerzy:
Pokaż,jak liczysz.
20 lut 13:57
Jerzy:
Zapis funkcji niejasny.
20 lut 13:58
Mela: Wzór funkcji to x razy pierwiastek z e do potęgi x2
20 lut 14:17
Mela: F'(1)=2√e
F(1)=√e
Tak mi wyszło
20 lut 14:20
Jerzy:
y = x*(√e)x2 ?
20 lut 14:26
Mela: x*(√ex2)
20 lut 14:30
Mela: x2 jest pod pierwiastkiem
20 lut 14:31
Jerzy:
Ile wynosi pochodna z funkcji: f(x) = √ex2 ?
20 lut 14:44
Mela: e1/2x2*x
20 lut 14:47
Jerzy:
Trzeba popracować nad pochodnymi.To jest źle.
Ile wynosi pochodna z f(x) = ex2 ?
20 lut 14:50
Mela: Chyba już wiem co mam źle. Powinno być e/2 i od potęgi 1 odjąć
20 lut 14:55
Jerzy: 14:50 ?
20 lut 14:58
Mela: 2x*ex2
20 lut 15:01
Jerzy: OK.
A teraz pochodna z g(x) = √f(x)
20 lut 15:03
Mela: Ja już nie wiem
20 lut 15:11
Jerzy:
| | 2xex2 | |
Czyli: [√ex2]’ = |
| |
| | 2√ex2 | |
A do tego 14:30 musisz zastosować wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji
20 lut 15:22
Mela: Ok
20 lut 15:46