Parabole
6latek: Dla jakich wartosci m i p parabole bedace wykresami trojmianow
x2+(m+2)x+m
(−m−2)x2+mx+m+p
przechodza przez te same dwa rozne punkty osi odcietych ukladu wspolrzednych
Podac wszystkie pary liczb m i p ,oraz w kazdym z tych przypadkow obliczyc odleglosc
wierzcholkow obu parabol
To na czerwono nie bardzo rozumiem
19 lut 21:16
Qulka:

czerwone te same dla obu dwie różne kropki
19 lut 21:30
6latek: Dobry wieczor

tak wlasnie pomyslalem ze musza miec te same miejsca zerowe
To juz mamy wyjasnione
Teraz szkic rozwiazania
1) licze delte i miejsca zerowe x
1 i x
2 pierwszej paraboli
2) licze delte i miejsca zerowe drugiej paraboli (x
3 i x
4 )
porownuje miejsca zrowe x
1=x
3 oraz x
2=x
4
19 lut 21:33
Qulka: najpierw że x
w=x
w bo to bez pierwiastków
19 lut 21:36
6latek: Dobrze
x
2+(m+2)x+m
(−m−2)x
2+mx+m+p
2(−m−2)
2=−2m
2(m
2+4m+4)=−2m
2m
2+10m+8=0
Δ=36
m
1= −4
m
2=−1
Teraz podstawiam np m=−4 do obu rownanan i licze miejsca zerowe ?
19 lut 21:52
6latek: Jesli wstawie m=−4 do obu rownan to dostane
f(x)= x
2−2x−4
g(x)= −6x
2−4x−4+p
x
2−2x−4=0
Δ=20
√20= 2
√5
x
2= 1+
√5
−6x
2−4x−4+p=0
Δ= 16−4*(−6)*(−4+p)
Δ= 16+24(−4+p)= 16−96+24p=24p−80 (chyba cos nie tak
19 lut 22:17
Qulka: co ci sie nie podoba?
19 lut 22:23
Qulka: zamiast delty w drugim wstaw x1 i x2
19 lut 22:27
6latek: Pare rzeczy mi sie nie podoba

poczekaj chwileczke . Teraz musze wyznaczyc p
24p−80=4*6p−4*20=4(6p−20)
wtedy dostaje 2{6p−20}i tak zostawilbym
√Δ
| | 4−2{6p−20} | | 1 | | √6p−20 | |
x3= |
| = − |
| + |
| |
| | −12 | | 3 | | −6 | |
Wychodzi na to ze musze porownac x
1i x
4 a takze x
2 i x
3
czy do tej pory jest dobrze ?
19 lut 22:36
6latek: Post 22 : 27 mozesz rozpisac ?
19 lut 22:43
6latek: {−6(1−√5)2−4(1−√5)−4+p=0
{−6(1+√5)2−4(1+√5)−4+p=0
Z tego mam wyznaczyc p dla m=−4 ?
19 lut 22:46
Qulka: niom
19 lut 22:47
6latek: Zaraz to policze
{−6(6−2
√5)−4+4
√5−4+p=0
{−6(6+2
√5)−4−4
√5−4+p=0
{−36+12
√5+4
√5−8+p=0
{−36−12
√5−4
√5−8+p=0
{16
√5+p=+44
{−16
√5+p=44
Albo ja cos licze dzisiaj zle
19 lut 22:59
6latek: Odpowiedz
m1=−4 .p1=−4 d1=5 (d1 do policzenia )
m2=−1 p2=2 d2=2,5(do policzenia ) skoro bede mial m i p
19 lut 23:06
Eta:
Δ
1 = (m+2)
2−4m =m
2+4>0 m∊R to i Δ
2>0 ( bo mają te same miejsca zerowe)
x
w1=x
w2 ⇒ ... m=−4 i p=−4 lub m=−1 i p=2
sprawdzamy równość miejsc zerowych
zw wzorów Viete
'a
| | −m | |
x1+x2=−(m+2) = |
| ⇒ (m+2)2= −m ⇒ m2+5m+4=0 ⇒ m= −4 lub m= −1 |
| | −(m+2) | |
dla m= −4 i p= −4 jest ok
dla m= −1 i p=2 też ok
1/ dla m= −4 i p=−4 y= x
2−2x−4 i y= 2x
2−4x−8
y
w1 = .... y
w2= .... d=5
2/ ................
d= 2,5
20 lut 00:31
Eta:
20 lut 00:41
Eta:
20 lut 00:44
6latek: Dziękuje i dobrej nocy
20 lut 00:44
6latek: dzien dobry
Qulko 
Ze wzoru na iloczyn pierwiastlow bedzie do obliczenia p tak jak napisala
Eta
Poza tym tez drugie rownanie policzylem zle bo m=−4 to −m=4
20 lut 10:28
6latek: Znalazlem rowniez cos takiego
Jesli trojmiany maja dwa wspolne pierwiastki x1 i x2 to zachodza rozklady
f(x)=a(x−x1)(x−x2)
f1(x)= a1(x−x1)(x−x2)
wredy roznia sie tylko czynnikiem liczbowym i wobec tego ich wspolczynniki musza byc
proporcjonalne
a : b : c = a1 : b1 : c1
Podstawiajac m=−4 i m=−1 do obu rownan i porownujac te stosunki tez wyszlo ze dla m=−4 p=−4
a takze dla m=−1 p=2
21 lut 11:40
6latek: Zapomnialem dopisac ze
f(x)= ax2+bx+c
f1(x)= a1x2+b1x+c1
21 lut 11:56
Qulka:
21 lut 12:14
6latek: Dzien dobry
21 lut 12:21