Dowód: n^2-1 podzielne przez 2?
Cyklop: Sprawdź za pomocą indukcji matematycznej czy n2+1 jest podzielne przez 2
Robię to tak:
Niech an=n2+1
1) dla n=1 mamy: a1=12+1=2, 2 dzieli a1
2)n2+1=2k, k∊N
dla an+1 mamy: n2+2n+1+1=2k+2n+1
wnosek: 2k i 2n jest podzielne przez 2, ale +1 sprawia że całe wyrażenie nie jest podzielne
przez 2.
Czy napisałem to dobrze?
19 lut 19:28
Cyklop: sorki błąd w tytule, powinno być n2+1
19 lut 19:30
Saizou :
Wystarczy sprawdzić n=1 oraz n=2
dla n = 1 mamy a1 = 12+1=1+1=2 → 2 dzieli a1
dla n= 2 mamy a2 = 22+1 = 4+1 = 5 → 2 nie dzieli a2
19 lut 20:26
Cyklop: ok, rozumiem, ale chciałbym czy mój dowód jest prawidłowy, bo w takiej postaci oddałem zadanie
na egzaminie i chciałbym wiedzieć czy zrobiłem dobrze
19 lut 20:31
Adamm: I niby jak tą indukcję zastosować? Zadanie jest jakieś nie teges...
21 lut 00:18
Cyklop: No serio takie polecenie było jak napisałem, wybaczcie ja sam średnio ogarniam indukcje inaczej
bym tu nie pisał
21 lut 19:51