logarytmy w postaci kwadratu sumy
glutek: zapisz wyrażenie log
22 8x − log
22 4x + log
22 2x − log
22 2
√2 w postaci kwadratu
sumy dwóch składników gdzie zapis log
a2 b oznacza (log
a b)
2 nie mam kompletnie pomysłu na
to zadanko
19 lut 14:01
Jerzy:
Wskazówka:
log28x = 3+ log2x
log24x = 2 + log2x
log22x = 1 + log2x
log22p2 = √2log2x
19 lut 14:09
ICSP: log22(8x) = [log2 8x]2 = [log2 8 + log2 x]2 = (3 + log2 x)2
Analogicznie rozpisujesz kolejne.
Potem dla ułatwienia podstaw t = log2x.
19 lut 14:09
Filip:
ostatni wyraz na pewno tak wygląda?
19 lut 14:35
Jerzy:
Upss ... log22√2 = √2
19 lut 14:37