funkcja kwadratowa
szybki bekspejs: Wykres funkcji f(x)=x2+bx+c jest symetryczny względem prostej x=2 a wartość najmniejsza
funkcji f jest równa 3 wyznacz b i c. No i wiem ze p=2 więc −b/2=2 więc b jest równe −4 co
daje mi f(x)=x2 −4x +c. wyliczam c na podstawie f(−4)= 3=(−4)2−4*(−4) +c co daje mi c=−29 i
to jest błędne, ktos wytłumaczy czemu mi nie wychodzi?
19 lut 12:36
6latek:

f(2)=3
19 lut 12:53
Jerzy:

y = (x − 2)
2 + 3 = x
2 − 4x + 4 + 3 = x
2 − 4x + 7
Twój błąd: nie f(2) = 3 , a nie f(−4) = 3
19 lut 12:54
Jerzy:
* f(2) = 3
19 lut 12:55