Trójkąt
terrorysta:

Jeden z kątów trójkąta ma miarę 60°, a przeciwległy mu bok i środkowa poprowadzona na przyległy
do niego bok mają długość b. Wyznacz długości pozostałych boków trójkąta.
Rysunek ok, jeśli tak to co dalej?
19 lut 12:17
terrorysta: a jeszcze zapomniałem na rysunku zaznaczyć, że środkowa też ma długość b
19 lut 12:18
Eta:

ΔADC równoramienny to |∡AED|=90
o
ΔAEB "ekierkowy" o kątach ostrych 30
o, 60
o
to |AB|=6x i |BC|=4x
z tw. Pitagorasa w ΔADE
x
2+27x
2=b
2 ⇒ x=...........
to |AB|=.........
|BC|=........
19 lut 13:12