Współrzędne wierzchołka
matura: W trójkącie równoramiennym ABC dane są wierzchołki A=(−4,2) I C=(5,1).
Osią symetrii tego trójkąta jest prosta l o równaniu y=(4/5)*x−3. Wyznacz współrzędne punktu B.
Ma ktoś może pomysł? Narysowałem wszystko ale niestety nie wiem co dalej.
19 lut 10:06
6latek:

| | 4 | |
Wyznacz punkt symetryczny do punktu A wzgledem prostej y= |
| x−3 |
| | 5 | |
19 lut 10:11
Qulka:

prostopadła do prostej przechodząca przez A
i np. wzór na odległość A od prostej (z modułu wyjdzie B)
B(4;−8)
19 lut 10:11
matura: Bardzo dziękuję Qulka i 6latek!
Juz wszystko jasne
19 lut 10:14
6latek: Dzień dobry
Qulko
19 lut 10:20
19 lut 10:28
piotr: A co z punktem (1, 6)?
19 lut 10:32
6latek: Dziękuje ,az sie lepiej żyje
19 lut 10:33
piotr: ** Dobra, nie było pytania.
19 lut 10:36