Odległość punktu od prostej R3
Jula: Jutro mam poprawke z algebry i mam problem, mianowicie mam znaleźć odległość punktu od prostej
w R3, prosta y=1−z, punkt (0,0,0).
Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, problemem oczywiście jest dziwna albo po prostu
nieznajoma dla mnie postać prostej.
Pilnie proszę o pomoc
18 lut 19:36
Jerzy:
Czy widzisz w jakiej płaszczyźnie leży ta prosta ?
18 lut 21:16
Jerzy:
Oblicz odległość prostej: y = −x +1 od punktu (0,0) , bo to jest to samo.
18 lut 21:45
Jula: nie widzę, kompletnie zakopuje się. Ale czy to chodzi o to że wymiar x w ogóle mnie nie
interesuje?
18 lut 22:37
Jula: Mogłabym prosić o rozwiązanie albo chociaż przybliżone rozwiązanie?
18 lut 22:47
Qulka:

tak. tu x Cię nie interesuje . odległość
√2
18 lut 22:50
Jula: A mogłabym prosić o jakieś obliczenia? Bo chciałabym przeanalizować.
18 lut 23:04
circle:

x=0
| | y | | z−1 | |
y=−z+1 to można zapisać |
| = |
| |
| | 1 | | −1 | |
Równanie parametryczne:
x=0+0t
y=0+t
z=1−t
P=(0,0,0), P
0=(0,0,1)
licz odległość z wzoru lub rysunku.
18 lut 23:06
Jula: Bardzo bardzo bardzo dziękuję

!
18 lut 23:21
circle:
18 lut 23:34