sinα+sinβ | ||
Udowodnic ze jesli dla katow α,β,γ trojkata zachodzi zwiazek sinγ= | to | |
cosα+cosβ |
sin(α)+sin(β) |
| |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
cos(α)+cos(β) |
|
| α+β | α+β | ||||||||||||
=2sin( | )cos( | ) | ||||||||||||
| 2 | 2 |
| α+β | α+β | ||||||||||||
−2sin( | )cos( | )=0 | ||||||||||||
| 2 | 2 |
α+β | 1 | α+β | |||||||||||||
sin( | )[ | −2cos( | )]=0 | ||||||||||||
2 |
| 2 |
α+β | α+β | |||
(1) sin( | )=0 ⇔ | =π ⇒ α+β=2π sprzeczne! | ||
2 | 2 |
1 | α+β | ||||||||||||
(2) | −2cos( | )=0 | |||||||||||
| 2 |
α+β | 1 | α+β | √2 | α+β | π | |||||||
cos2( | )= | ⇒ cos( | )= | ⇒ ( | )= | ⇒ α+β=π | ||||||
2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
α+β | π | π | |||
= | ⇒ α+β= | ![]() | |||
2 | 4 | 2 |
sinα+sinβ | ||
sin(α+β)= | ||
cosα+cosβ |
| |||||||||||||||||
sin(α+β)= | ⇔ | ||||||||||||||||
|
| |||||||||||
sin(α+β)= | |||||||||||
|
α+β | α+β |
| |||||||||||||
2sin | *cos | = | ⇔ | ||||||||||||
2 | 2 |
|
α+β | α+β | α+β | ||||
2sin | *cos2 | =sin | ⇔ | |||
2 | 2 | 2 |
α+β | α+β | α+β | ||||
2sin | *cos2 | −sin | =0 | |||
2 | 2 | 2 |
α+β | α+β | |||
sin | *(2cos2 | −1)=0⇔ | ||
2 | 2 |
α+β | 1 | α+β | √2 | |||||
cos2 | = | to cos | = | ⇔ | ||||
2 | 2 | 2 | 2 |
α+β | |
=45o | |
2 |
| |||||||||||||||||
sin(α + β) = | |||||||||||||||||
|
α + β | α + β | α + β | ||||
2sin | cos2 | − sin | = 0 | |||
2 | 2 | 2 |
α + β | α + β | |||
sin | (2cos2 | − 1) = 0 | ||
2 | 2 |
α + β | 1 | |||
cos2 | = | |||
2 | 2 |
α + β | π | ||
= | |||
2 | 4 |
π | π | |||
α + β = | => γ = | |||
2 | 2 |
a | a | ||
= 2R → sinα = | analogicznie | ||
sinα | 2R |
b | ||
sinβ = | ||
2R |
c | ||
sinγ = | ||
2R |
b2+c2−a2 | ||
a2 = b2 + c2 − 2bccosα → cos α = | ||
2bc |
a2+c2−b2 | ||
cos β = | ||
2ac |
c |
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
2R |
|
b2+c2−a2 | a2+c2−b2 | |||
c( | + | ) = a+b | ||
2bc | 2ac |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |