matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podzielność
Dante:
Wykaz że dla dowolnego n∊N zachodzi następująca podzielność 30|11
2n
−1
18 lut 16:31
ICSP:
11
2n
− 1 = 121
n
− 1 = (121 − 1)*k = 30*4*k = 30k
1
gdzie k,k
2
∊ C
18 lut 16:38