Pole ograniczone krzywymi
Adrian: Wyznacz wartość parametru t (t > −1) dla którego pole obszaru ograniczonego krzywymi jest równe
13 (to jest jedna trzecia, nie wiem czy widać)
y= 9x2−tx+5
y= x−5
17 lut 16:51
Filip:
9x
2 − tx + 5 = x − 5
9x
2 − (t + 1)x + 10 = 0
Δ > 0
(t + 1)
2 − 360 > 0
(t + 1 − 6
√10)(t + 1 + 6
√10) > 0
(t < −1 − 6
√10 v t > 6
√10 − 1) i t > −1 ⇒
t > 6√10 − 1
| | t + 1 − √(t + 1)2 − 360 | |
a = |
| |
| | 18 | |
| | t + 1 + √(t + 1)2 − 360 | |
b = |
| |
| | 18 | |
| | 1 | |
a∫b(x − 5 − 9x2 + tx − 5)dx = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| x2 − 10x − 3x3 + |
| tx2]ab = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
[ |
| x2(t + 1) − x(10 + 3x2)]ab = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| b2(t + 1) − 10b − 3b3 − |
| a2(t + 1) + 10a + 3a3 = |
| |
| 2 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
| (t + 1)(b − a)(b + a) − 10(b − a) − 3(b3 − a3) = |
| |
| 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
(b − a)( |
| (t + 1)(a + b) − 10 − 3(a2 + ab + b2) = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
(b − a)( |
| (t + 1)2 − 10 − 3((a + b)2 − ab) = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 30 | | 1 | |
(b − a)( |
| t2 + t + |
| − 10 − |
| t2 − |
| t − 3 + |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 27 | | 27 | | 9 | | 3 | |
| 5√(t + 1)2 − 360 | | 1 | |
| (5t2 + 10t − 99) = |
| |
| 486 | | 3 | |
No i zapewne coś skopałem w obliczeniach, ale z tego wyliczasz t
17 lut 19:49
Filip:
Nie wiem czy znajdziesz tak właściwie, masz do tego odpowiedź? Wolfram podaje, że t ≈ 18
17 lut 19:50
Filip:
Ale coś jest źle, bo dla takiej wartości parametru t, pole wychodzi zupełnie inne
17 lut 19:52
Filip:
Znalazłem potencjalny błąd, jednak ma on jeszcze gorszy wpływ na wynik − 3 linijka obliczeń od
końca
| | 1 | | 1 | |
Zamiast |
| (t + 1)2 powinno być |
| (t + 1)2 |
| | 2 | | 18 | |
no i w ostatniej linijce w nawiasie powinienem dostać:
| | 1 | |
t2 + 2t + 181, po wyłączeniu |
| przed nawias, oraz zamiast 486 w mianowniku − 972 |
| | 54 | |
17 lut 20:13
Adrian: Aj, sorry, pomyliłem plusa z minusem, y=x+5. Ale twoje podejście do zadania jest dobre, dzięki!
Niestety nie znam wyniku, potem napiszę tutaj swoje obliczenia.
17 lut 20:26
Filip:
A widzisz, właśnie początkowo zastanawiałem się, czy przypadkiem te 5 nie powinny się skracać,
teraz ponadto ta informacja, że t > −1 jest przydatna bo
9x
2 − tx + 5 = x + 5
x(9x − t − 1) = 0
x
1 = 0
no i ewentualnie odrzucić te t, które nie spełniają tego warunku
17 lut 20:54
ICSP: Przeszedł do innego wymiaru.
Mila ma taką moc.
17 lut 21:54
Eta:
17 lut 22:01
Filip:
Adrian wracając do zadanie
Mamy tak:
y = 9x
2 − tx + 5
y = x + 5
x
1 = 0
| | 1 | |
x1∫x2(x + 5 − 9x2 + tx − 5)dx = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
x1∫x2((t + 1)x − 9x2)dx = |
| |
| | 3 | |
| | (t + 1) | | 1 | |
[ |
| x2 − 3x3]x1x2 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
| (t + 1)3 | | 1 | |
| − 3(t + 1)3 = |
| |
| 162 | | 3 | |
| | 2 | |
t = −33√ |
| − 1, co nie jest zgodne z założeniem, bo t > −1 |
| | 485 | |
Tobie też tak wyszło?
17 lut 22:15
Filip:
ahh, zgubiłem 93 przy podstawieniu wartości liczbowych...
17 lut 22:18
Filip:
[...]
| (t + 1)3 | | 3(t + 1)3 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| 162 | | 729 | | 3 | |
(t + 1)
3 = 162
t =
3√162 − 1
t = 33√6 − 1 > −1
17 lut 22:22
Filip:
Mila błąd jest w pierwotnej treści zadania druga funkcja powinna wyglądać tak:
y = x + 5, patrz wpis 17 lut 20:26 − sam autor sprostował
17 lut 22:23
jc: Pole = (9/6)*(x2−x1)3=Δ3/(6*92)=1/3
Δ3=2*92, wynik chyba nie będzie ładny.
17 lut 22:26
Mila:
Dzięki Filip za informację. Zacznę liczyć.
17 lut 22:31
Filip:
jc w takim razie mamy dwa różne wyniki
t = 6√162 − 1 −> z Twojego sposobu
t = 3√162 − 1 −> z mojego sposobu
Mila policzyłaś już to?
18 lut 12:44
jc: Filipie, może coś pomyliłem. W zadaniu warto wykorzystać ogólny wynik.
Jeśli prosta przecina parabolę y=kx
2 w punktach: (a, ka
2), (b, kb
2), a<b,
| | (b−a)3 | |
to pole odcinka paraboli = k* |
| . |
| | 6 | |
18 lut 13:10
Filip:
W takim razie, ja się pomyliłem, ponieważ założyłem, że Δ u ciebie we wzorze to (t + 1)
2
W takim razie twoim sposobem:
(t + 1)
3 = 162
t = 33√6 − 1
Czyli wychodzi to samo co mi, jednak o wiele szybszym sposobem
18 lut 13:43
Mila:
Filipie, policzyłam, sprawdziłam, ale zdenerwowało mnie to,
że poświęciłam czas na błędną wersję zadania.
Pisać rozwiązania już nie ma sensu. Sprawa prosta w nowej wersji.
18 lut 17:43