W urnie są cztery kule ponumerowane od 1 do 4.
Adrian: W urnie są cztery kule ponumerowane od 1 do 4. Losujemy 2 kule bez zwracania. Wylosowane
kolejno cyfry tworzą liczbę dwucyfrową. Zdarzenie A polega na tym, że wypadła liczba mniejsza
od 20, B− wypadła liczba podzielna przez 4.
a) Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A i B.
b) Czy zdarzenia a i B się wykluczają? Odpowiedź uzasadnij.
17 lut 16:39
Jerzy: a) potrafisz obliczyć |Ω| i określic. zbiór zdarzeń sprzyjających ?
17 lut 16:46
Adrian: nie potrafię
17 lut 18:27
Mila:
X={1,2,3,4}
|Ω|=4*3=12
A− wypadła liczba mniejsza od 20
A={12, 13, 14}
B− wypadła liczba podzielna przez 4
B={12,24,32}
Licz dalej sam
17 lut 18:38
Saizou :
Ω = {(1,2),(1,3), (1,4), (2,1), (2,3), (2,4), (3,1), (3,2), (3,4), (4,1), (4,2), (4,3) }
|Ω| = 4*3 = 12
A = {1,2),(1,3), (1,4)}
|A| = 3
B = {(1,2), (2,4), (3,2) }
|B| = 3
A∩B = {(1,2)} zatem zdarzenia się nie wykluczają.
17 lut 18:42
Mila:
17 lut 18:46