Fizyka
Micku: Kierowca samochodu osobowego jechał z prędkością 5 m/s i w ciągu 20s przyspieszył do prędkości
72 km/h. Następnie z tą prędkością jechał przez kolejną minutę. Po czym w ciągu 15 sekund
zahamował.
a) Narysuj wykres prędkości od czasu v ( t ) jadącego samochodu.
b) Napisz jakim ruchem porusza się w kolejnych etapach ruchu.
c) oblicz całkowitą drogę jaką przejechał.
Pamiętaj o wypisywaniu danych, szukanych, odpowiednich wzorów do każdego etapu ruchu.
d) Oblicz prędkość średnią.
e) Przyspieszenie w pierwszych 20 sekundach ruchu.
f) Opóźnienie ruchu podczas hamowania.
Nie zapominaj o podsumowaniu każdego etapu obliczeń.
17 lut 16:00
Qulka:

a) jw
b) przyspieszony , jednostajny , opóźniony
c) pole pod wykresem
5•10+10•15/2+60•20+15•20/2=50+75+1200+150=1475m
prostokąt= bok•bok trójkąt =bok •bok/2
d) v
śr=s/t=1475m/95s=15,52m/s
e) a=15/20=0,75m/s
2
f) a=20/15=1,(3)m/s
2
18 lut 01:06
Micku: dziękuję bardzo, Micku
23 lut 18:51