matematykaszkolna.pl
Fizyka Micku: Kierowca samochodu osobowego jechał z prędkością 5 m/s i w ciągu 20s przyspieszył do prędkości 72 km/h. Następnie z tą prędkością jechał przez kolejną minutę. Po czym w ciągu 15 sekund zahamował. a) Narysuj wykres prędkości od czasu v ( t ) jadącego samochodu. b) Napisz jakim ruchem porusza się w kolejnych etapach ruchu. c) oblicz całkowitą drogę jaką przejechał. Pamiętaj o wypisywaniu danych, szukanych, odpowiednich wzorów do każdego etapu ruchu. d) Oblicz prędkość średnią. e) Przyspieszenie w pierwszych 20 sekundach ruchu. f) Opóźnienie ruchu podczas hamowania. Nie zapominaj o podsumowaniu każdego etapu obliczeń.
17 lut 16:00
Qulka: rysuneka) jw b) przyspieszony , jednostajny , opóźniony c) pole pod wykresem 5•10+10•15/2+60•20+15•20/2=50+75+1200+150=1475m prostokąt= bok•bok trójkąt =bok •bok/2 d) vśr=s/t=1475m/95s=15,52m/s e) a=15/20=0,75m/s2 f) a=20/15=1,(3)m/s2
18 lut 01:06
Micku: dziękuję bardzo, Micku
23 lut 18:51