wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji:
A: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji:
a) f(x)=14−x2 równoległej do prostej 3x+y=0
b)f(x)=x(x3−1) prostopadłej do prostej x−5y=1
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić?
17 lut 12:11
Jerzy:
Równanie stycznej: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
Policz pochodną f(x) i przyrównaj ją do − 3 , stąd oblicz x0
Policz f(x0) i wszystko podstaw do wzoru : y = −3(x − x0) + f(x0)
17 lut 12:15
Jerzy:
W przypadku a) możesz też przyjąć,że styczna ma równanie: y = −3x + k i dla równania:
−3x + k = 1/4 − x2 nałożyć warunek, aby miało tylko jedno rozwiązanie, czyli Δ = 0
17 lut 12:20
A: podpunkt a już zrobiłam, a w b mam wyznaczoną pochodną funkcji i nie za bardzo wiem co zrobić
dalej
17 lut 12:22
Jerzy:
Przyrównaj ją do : −5
17 lut 12:25