dowód
jendrzej: Wykaż
5a2+2b2−2ab−6a+2≥0
17 lut 07:16
getin:
mnożymy przez 2
10a2 + 4b2 − 4ab − 12a + 4 ≥ 0
9a2 + a2 − 4ab + 4b2 − 12a + 4 ≥ 0
9a2 + (a−2b)2 − 12a + 4 ≥ 0
(a−2b)2 + (3a−2)2 ≥ 0
17 lut 07:42
getin:

albo
5a
2 + (−2b−6)a + 2b
2+2 ≥ 0
czyli funkcja kwadratowa o zmiennej a, z parametrem b
ramiona skierowane do góry
Δ = (−2b−6)
2 − 4*5*(2b
2+2)
Δ = 4b
2 + 24b + 36 − 40b
2 − 40
Δ = −36b
2 + 24b − 4
Δ = −4(9b
2 − 6b + 1)
9b
2 − 6b + 1
Δ
b = (−6)
2 − 4*9*1 = 36−36 = 0
| | 1 | |
9b2 − 6b + 1 = 9(b− |
| )2 |
| | 3 | |
więc
Udowodniliśmy że Δ ≤ 0 dla każdej wartości b.
co sprawia, że liczba miejsc zerowych tej funkcji jest maksymalnie równa 1
(czyli może być jedno, albo może nie być w ogóle)
w każdym razie, w obu przypadkach funkcja która była po lewej stronie nierówności
5a
2+2b
2−2ab−6a+2≥0 nie wystaje poniżej osi x
więc nierówność jest zawsze spełniona (dla każdych liczb rzeczywistych a i b)
17 lut 07:50
jendrzej: dziękuję bardzo
zapamiętam obie metody
17 lut 11:01