STEREOMETRIA
ktośtam: Pola trzech ścian prostopadłościanu wynoszą 72, 36 i 18. Objętość tego prostopadłościanu jest
równa:
A. 72 B.132 C. 216 D. 288
Próbowałem to zrobić tak: wyjąłem 3 prostokąty (ADHE, ABFE oraz ABCD; kolejno p=bc, p=ac oraz
p=ab), ale wychodzi mi, że objętość to 864, a nie ma takiej odpowiedzi.
Mógłby ktoś mi to wyjaśnić i rozpisać?
17 lut 01:40
chichi:
ab*ac*bc=a
2b
2c
2=72*36*18 ⇒ (abc)
2=46656 ⇒ abc=
√46656=216=V
17 lut 01:50
Eta:
Czemu jeszcze nie śpisz
17 lut 02:11
chichi:
Za 30min prowadzę samochód

A ty czemu jeszcze nie śpisz?
17 lut 02:14
Eta:
Ja jestem "nocnym markiem"
17 lut 02:15
chichi:
Jak to się mawia: noce są długie, a zadań tysiące
17 lut 02:18
Eta:
Dobrej nocy
17 lut 02:23
chichi:
I wzajemnie
17 lut 02:25
6latek: Cytat z ksiazki Stefan Mizia . Wykaz ze −zbior zadan z geometrii
23 mar 16:57
chichi:
Cześć @
6latek dzięki za ciekawostkę, tak mawiała moja nauczycielka w LO, czyli już wiem
skąd brała takie ciekawe zadania z geometrii. Pozdrawiam
23 mar 17:03
6latek: Wzajemnie
23 mar 17:16