Prawdopodobieństwo
Karolina: Zad.7/144 z podręcznika dla klas 8 GWO
Treść zadania:
Tomek jest uczniem VIIIc, w której jest 16 chłopców i 15 dziewczyn. Przed klasową Wigilią każdy
uczeń tej klasy losuje koleżankę lub kolegę i dla tej osoby przygotowuje świąteczny upominek.
Które z poniższych zdań są prawdziwe?
(1) Prawdopodobieństwo, że Tomek wylosuje jednego ze swoich dwóch najlepszych przyjaciół jest
równe 1/15.
(2) Prawdopodobieństwo, że Tomek wylosuje koleżankę z klasy jest równe 15/31.
(3) Prawdopodobieństwo, że Tomek wylosuje kolegę z klasy wynosi 1/2.
Według mnie:
(1) P=2/31 (ponieważ podczas takich losowań można wylosować również siebie, a w treści zadania
nie jest napisane, że jest inaczej, dlatego wpisałam 31), więc według mnie jest to zdanie
fałszywe
(2) P=15/31 zdanie prawdziwe
(3) P=15/31 (ponieważ jeśli ma wylosować kolegę, to wtedy nie liczymy Tomka, stąd w liczniku
znajduje się 15 a nie 16), więc wedlug mnie jest to zdanie fałszywe
Mało tego jak dla mnie zdanie ,,... losuje koleżankę lub kolegę..." również wprowadza w błąd i
czytelniejsze byłoby użycie sformułowania ,,...losuje jedną osobę..."
Co Państwo o tym sądzą?
Według moich obliczeń prawdziwa jest tylko odpowiedź 2., natomiast w odpowiedziach poprawne
odpowiedzi to 1. i 2. Czy mylę się ja czy jest może błąd w odpowiedziach lub jest to
niedoprecyzowane zadanie?
Z góry bardzo dziękuję.
17 lut 00:57
Eta:
Poprawne odpowiedzi to: 1) i 3)
Tomek losuje ( jest ustaloną osobą)
więc losuje z 30 osób ( bez siebie)
1/ P=2/30=1/15 prawda
2/ P=15/30≠15/31 więc fałsz
3/ P= 15/30 =1/2 prawda
17 lut 01:29
Karolina: A skąd wiadomo, że Tomek losuje bez siebie? Taka informacja nie została podana w treści
zadania, poza tym zawsze w takich losowaniach w szkole była możliwość wylosowania również
siebie. Wiem, że w takim przypadku trzeba by było posłużyć się drzewkiem stochastycznym, ale w
szkole podstawowej takowe nie obowiązuje w podstawie programowej, ale przecież dziecko z 8
klasy nie będzie się tą informacją sugerowało, ponieważ nie zna takowego sposobu
rozwiązywania zadań jak drzewko stochastyczne. Mało tego poprawnymi odpowiedziami w
podręczniku są 1. i 2. . Jak dziecko ma rozwiązać samo taką pracę domową, skoro jej treść
zawiera w sobie tyle niejasności oraz na dodatek ewidentne błędy w odpowiedziach?
17 lut 01:48
Eta:
W takim razie treść zadania nie jest jednoznaczna
jeżeli Tomek może wylosować samego siebie ( dziwne to trochę, kupować prezent sobie)
to tylko
odp 2) jest prawdziwa
No cóż , takie mamy byle jakie w treści podręczniki
i tylko ich cena jest wyśrubowana !
Pozdrawiam
17 lut 02:05
Karolina: Dziękuję bardzo

A czy możemy to zadanie rozwiązać tak jak ja, żeby tylko odpowiedź 2. była
prawdziwa? Czy nie trzeba by było użyć w takim przypadku, gdy Tomek mógłby wylosować samego
siebie drzewka stochastycznego (którego uczniowie klas 8 nie znają)? Z góry bardzo dziękuję
17 lut 02:15
Eta:
Dokładnie, jaka treść,takie rozwiązanie !
tylko odp 2)
17 lut 02:17
Karolina: GΔdybym rozwiązała to tak, żeby tylko 2. odpowiedź była prawdziwa, to myślę, że np. uczniowie
biorący udział w różnych konkursach, mogliby mieć uwagi odnośnie tego zadania, np. takie że
powinno się narysować drzewko stochastyczne i rozwiązać je inaczej. Moim zdaniem najlepiej
pominąć takie zadanie będąc nauczycielem, ponieważ nic dobrego ono nie wnosi.
17 lut 02:23