Wysokość czworościanu
morsek1: Obliczyć wysokość czworościanu o wierzchołkach
A(1,0,−1), B(2,2,2), C(3,4,5) D(−3,4,2)
opuszczoną z wierzchołka D.
Objętość liczę jako 1/6 * iloczyn mieszany wektorów AB, AC, AD. Wychodzi 16.
Żeby policzyć h objętość liczę ze wzoru
P
ABC =
12 |AB x AC| no i tu jest problem, bo wychodzi mi zero.
Wektory wyszły mi taki:
AB = [1,2,3]
AC = [2,4, 6]
AD = [−3,4,−2]
16 lut 21:37
Mila:
AD→=[−4,4,3]
aby się nie pomylić zapisuj tak:
D(−3,4, 2)
A(1, 0,−1)
==========
[−4,4,3]
16 lut 21:42
morsek1: Ojej, faktycznie. Dzięki
16 lut 21:51
morsek1:
Ale wtedy w dalszym ciągu iloczyn wektorowy AB x AC wychodzi zero.
Czy znowu coś pokręciłam?
16 lut 22:06
morsek1: Czyli skoro PABC =0 i V =0 tzn. że taki czworościan nie istnieje?
16 lut 22:14
Mila:
AC=2*AB
16 lut 22:20
morsek1: Czyli jak policzyć tę wysokość czworościanu?
16 lut 22:59
Filip:
V i S
ΔABC możesz łatwo policzyć
16 lut 23:14
morsek1: Tyle, że SABC i V wychodzą równe 0
17 lut 08:48
morsek1: Czyli są błędnie podane punkty czworościanu, skoro V i SABC są równe 0?
17 lut 20:21
18 lut 10:53
Mila:
Dziękuję.

Właśnie zasugerowałam to
morskowi, trochę niedokładnie, bo powinnam napisać :
AC
→=2*AB
→
Chciałam , aby to zobaczył w układzie wsp.
A=(1,0,−1), B=(2,2,2), C=(3,4,5) D=(−3,4,2)
AB = [1,2,3]
AC = [2,4, 6]
prosta AB:
x=1+t
y=2t
z=−1+3t
Sprawdzam, czy C=(3,4,5) należy do prostej AB
3=1+t, t=2
y=4,z= −1+3*2=5
C∊prostej AB
Wnioski wyciąga
morsek.
18 lut 17:59
morsek1: Dziękuję Wam pięknie

Nieśmiało myślałam, że to będzie trójkąt, ale chyba mi zostało jeszcze takie szkolne myślenie,
że skoro jest w zadaniu, że to czworościan, to jest to czworościan.
18 lut 18:38
Mila:
Możesz obliczyć wysokość opuszczoną na AC.
18 lut 18:46
morsek1: Tak, w trójkącie już będę wiedzieć jak. Jeszcze raz dzięki
18 lut 18:49