Dowod
Kebbson: Wykazać ze jeśli długości boków trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny to promień okręgu wpsianego w
ten trójkąt jest trzecią częścią jednej z wysokości tego trójkąta
16 lut 21:30
Godzio:
a
1 = a − r
a
2 = a
a
3 = a + r
Wzór:
Wzór:
| | a + b + c | | a * h | | a − r + a + a + r | | 1 | |
P = |
| r ⇒ |
| = |
| r ⇒ ah = 3ar ⇒ r = |
| h |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3 | |
16 lut 21:34
chichi:
Boki trójkąta: a, a+r, a+2r, gdzie r − różnica ciągu arytmetycznego
| | 3 | |
(1) P= |
| (a+r)R, gdzie R − promień okręgu wpisanego w ten trójkąt |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
Z (1) i (2): |
| (a+r)h = |
| (a+r)R ⇒ R= |
| h Q.E.D. |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
16 lut 21:38
chichi:
@
Godzio u Ciebie jest kolizja oznaczeń, to samo 'r' używane jako różnica ciągu oraz
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
16 lut 21:40
Godzio: Ahh no tak
16 lut 21:47