Wskaż numer wyrazu
Emilia: Wskaż numer wyrazu, poczynając od którego ciąg liczbowy określony wzorem an=n2−21n+21 jest
rosnący.
16 lut 18:40
Emilia: A dla którego monotoniczny.
Prosze o pisanie z wyjaśnieniem, bo nie zbyt to rozumiem
16 lut 18:41
?: A wiesz, co to znaczy, że ciąg jest rosnący lub monotoniczny?
16 lut 18:57
Mila:
a
n=n
2−21n+21 , n∊N
+
| | 21 | | 1 | |
g(x)=x2−21x+21 parabola ma najmniejszą wartość dla x= |
| =10 |
| |
| | 2 | | 2 | |
a(n)=n
2−21n+21
a(10)= f(11)
począwszy od n=11 ciąg jest rosnący
16 lut 19:03
6latek: Jesli jestes przy ciagach to byly juz funkcje
tam mialas wyjasnione co to jest funkcja rosnaca , malejaca nierosnaca i niemalejaca
jaka funkcje nazywamy monotoniczna .
Ciag tez jest funkcja i wszystkie te pojecia stosuje sie takze do niego
16 lut 20:26