Analiza
zmartwionyuczeń: Wyznacz najmniejszą z możliwych odległość między punktem leżącym na paraboli 𝑓(𝑥) = 0,5𝑥
2,
a punktem o współrzędnych 𝐾 = (0, 4).
Kolejne zadanie z analizy matematycznej.
Próbowałem do tego podejść tak, żeby policzyć f(x) = 4, czyli 4 = 0,5x
2, a potem odległość
między punktami, ale niestety nie wychodzi.
16 lut 18:21
Filip:
Niech P = (x, 0.5x2) leży na paraboli, wtedy
SKP = √x2 + (0.5x2 − 4)2
niech g(x) = x2 + (0.5x2 − 4)2
Teraz szukasz x, dla którego funkcja g(x) osiąga minimum
16 lut 18:27
Filip:
No i mi się wydaje, że tyle starczy, ale takie zadania ostatnio robiłem kilka miesięcy temu
16 lut 18:27
zmartwionyuczeń: Dzięki, działa.

Bardzo elegancko zrobione, podoba mi się.
16 lut 18:41
Mila:
|PK|=
√(x−0)2+(0.5x2−4)2
d(x)=
√x2+0.25x4−4x2+16
d(x) =
√1.25x4−4x2+16
Szukaj minimum funkcji pod pierwiastkiem ( ma wartości dodatnie)
Napisz jaki wynik otrzymałeś.
16 lut 18:42
zmartwionyuczeń:

@Mila
g(x) =
√ 0.25x4 − 3x2 + 16 − odjąłem po prostu od innej strony.
Ekstrema lokalne, to −
√6 i
√6, wiedząc jak wygląda parabola, to bez znaczenia, co
podstawimy.
Podstawiając mamy g(
√6) =
√7.
Czyli ta odległość to
√ 7
16 lut 18:52
zmartwionyuczeń: W sensie te ekstrema, to dokładnie minima lokalne.
16 lut 18:54
ICSP:
16 lut 18:54
Mila:
Tak
16 lut 20:27