Proszę o pomoc
Karolina: Znajdź równanie ogólne płaszczyzny prostopadłej do wektora u = (3k − i − j) x (2i − 2k − j)
oraz przechodzącej przez punkt P = (0,−4,−1) , dla jakiego b płaszczyzna ta zawiera prostą
| | x | | y − 1 | | z + 1 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 21 | | b | | −15 | |
Treść zadania:
https://zapodaj.net/2a10c626e359a.png.html
16 lut 13:38
Jerzy:
Potrafisz wyznaczyć wektor normalny szukanej płaszczyzny ?
16 lut 14:09
Mila:
1)
u→=(3k − i − j) x (2i − 2k − j)
i j k
−1 −1 3
2 −1 2
u→=[1,8,3]
dalej spróbujesz sama?
16 lut 16:40
Karolina: Obliczyłam do tego momentu:
https://zapodaj.net/06a759aa8a597.jpg.html
czyli mam równanie ogólne płaszczyzny, P0 − punkt leżący na prostej oraz wektor kierunkowy
prostej (v). Teraz nie wiem co dalej, jak obliczyć b.
16 lut 18:57
Mila:
Punkt P0=(0,1,−1) nie spełnia równania płaszczyzny
0+8*1+3*(−1) +35=40≠0
to nie można ustalić wartości b, aby podana prosta leżała w tej płaszczyźnie.
Może źle zrozumiałam treść.
Zobacz tutaj jeszcze później, może ktoś inaczej spojrzy na problem.
16 lut 21:37
Karolina: Ktoś jeszcze dalej mógłby pomóc? Czy zadanie jest źle stworzone, czy jakiś inny błąd tutaj ktoś
zauważa?
17 lut 15:13
Jerzy:
Błąd w treści zadania. Tak jak napisała Mila , punkt P = (0,1,−1) nie należy do tej
płaszczyzny.
17 lut 15:50
Edyta: A gdyby równanie było poprawne tzn. punkt należał by do tej płaszczyzny − w jaki sposób
obliczyć b? Jakie kroki wykonać?
17 lut 18:02
Jerzy:
Wektor normalny płaszczyzny musi być prostopadły do kerunkowgo prostej.
17 lut 18:11
Mila:
Przykład:
Czy prosta
l:
x=1+t
y=−2t
z=3+3t zawarta jest w płaszczyźnie π: 3x+3y+z−6=0 ?
1) [1,−2,3] o [3,3,1]=3−6+3=0
2) 3*(1+t)+3*(−2t)+(3+3t)−6=0
3+3t−6t+3+3t−6=0
0*t=0 równość jest prawdziwa dla każdego t∊R
Prosta l jest zawarta w płaszczyźnie .
17 lut 22:05