Znajdź wzór funkcji liniowej f
Pomarańcza: 1. Znajdź wzór funkcji liniowej f wiedząc, że f (−1) = 2 i f (3) = —2.
2. Znajdź wzór funkcji liniowejf wiedząc, że jej wykres przechodzi przez punkt C(4,3) i jest
równoległy do wykresu funkcji g (x) = 3x + 7.
3. Dla jakich wartości parametru m funkcja f (x) = (7m + 3)x — 2m — 8 jest rosnąca.
4. Oblicz miejsce zerowe funkcji f (x) = −\15x − x − 4.
5. Oblicz współczynnik b wiedząc, że miejscem zerowym funkcji f (x) = —2x + b jest liczba 1,5.
16 lut 10:53
Jerzy:
1)
y = ax + b
2 = a*(−1) + b
−2 = a*3 + b
z tego układu równań oblicz a i b
16 lut 11:03
Eta:

1/ A(−1,2), B(3,−2)
f(x)=a(x−x
A)+y
A
f(x)= −x+1
16 lut 11:10
Eta:
2) f(x)=a(x−xC)+yC a= 3
f(x)=............
16 lut 11:12
Eta:
3) a>0 , a= 7m+3
7m+3>0 ⇒ .............
16 lut 11:12
Eta:
4/ mało czytelne ( popraw zapisy)
5) f(1,5)=0
0=−2*1,5+b ⇒ b=.........
16 lut 11:14
Pomarańcza: Oblicz miejsce zerowe funkcji f (x) = √3x − x − 4
16 lut 11:18
Eta:
4/ f(x)=0
x(
√3−1)=4
usuń niewymierność
x= 2(
√3+1)
16 lut 11:21