trojkąt
Kazik:
Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(5,0), B=(3,−4), C=(−3,4)
Z punktu M=(−7,1) poprowadzono styczne do okręgu opisanego na tym trójkącie
Oblicz pole trójkąta KLM , gdzie K,L są punktami styczności
15 lut 21:39
Mila:

AB
→=[−2−4]
AC
→=[−8,4]
[−2−4] o [−8,4]=16−16=0⇔
AB⊥AC
środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży w środku BC.
Działaj dalej sam
15 lut 21:57
Mila:

cd
1) |BC|=
√82+62=10
R=5, S=(0,0)
|MS|=
√72+12=5
√2
2) Szkicujesz styczne .
MK⊥KS
3)W ΔMKS: z tw. Pitagorasa
|MK|
2=|MS|
2−R
2 =50−25=25
|MK|=R=5
⇔ΔMKS− Δprostokątny równoramienny
| 1 | | 25 | |
PΔMKL= |
| *52= |
| ( pole połowy kwadratu o boku 5) |
| 2 | | 2 | |
=======================
15 lut 23:05