rozwiniecie laplace
marcin: czy istnieje kalkulator macierzy online dodający/odejmujący wiersze/kolumny macierzy w taki
sposób, by w danym wierszu/kolumnie były same zera oprócz jednej liczby? w celu zastosowania
rozwinięcia laplace'a i zredukowania wymiaru macierzy kwadratowej, by obliczyć jej wyznacznik
oprócz tego, ma, rzecz jasna, pokazywać krok po kroku jak to robi − który wiersz odejmuje od
którego wiersza itp
15 lut 19:42
?: Wątpię. Jeśli już, to cała procedura jest pokazana, nie tylko moment osiągnięcia tylko jednej
niezerowej współrzędnej.
Ja osobiście korzystałem z
https://matrixcalc.org/pl/ − dosyć dobre, jak potrzebowałem sobie sprawdzić, czy dobrze
zrobiłem.
15 lut 19:51
Filip:
Polecam stronkę
15 lut 19:59
marcin: używam jej od dawna, ale tam laplace jest w nieznanej mi formie
zawsze na zajęciach zerowaliśmy kolumny/wiersze i według nich rozwijaliśmy, a tutaj
kolumny/wiersze widzę, że są kompletnie niezerowe
15 lut 21:08
? : No to słaby z Ciebie użytkownik, bo wystarczy kliknąć w "metoda Gaussa", by dostać to, czego
szukasz
15 lut 22:29
marcin: @?
wiesz, no tak średnio to wygląda... raczej nie o to chodzi w zerowaniu
jakbym chciał żmudne,
ale proste obliczenia, to nie zerowałbym w ogóle kolumn, tylko obliczał sarussem
https://imgur.com/a/kegqIdJ
16 lut 15:11
?: A o co innego chodzi w zerowaniu? Chcesz, to inne kolumny przekształcaj, tutaj masz jasno
powiedziane, że Gaussem jest to robione
Plus nie ma co się dziwić. Macierz nie jest najładniejsza, to też przekształcenia nie są takie
proste. Plus z postaci schodkowej już mamy główną przekątną i gotowe, wyznacznik wyznaczony.
PS: Nie zawsze jest łatwo. Dostaniesz macierz 5x5 i też będziesz marudził, że liczyć trochę
trzeba?
16 lut 15:55
marcin: W zerowaniu chodzi o to, aby być leniwym, lecz spostrzegawczym. Znaleźć który wiersz lub która
kolumna z którą ładnie się wyzeruje, a nie "na chama" zerować każdy wiersz jak leci, choćby
nie wiadomo jak brzydkie ułamki przez to nie powstawały.
Tak jak mówiłem − gdyby chodziło mi o długie obliczenia to nawet nie pomyślałbym o zerowaniu
kolumn.
No ale rozumiem, że odwzorowanie ludzkiej intuicji jest w takim programie trudne, dlatego
komputer mnoży jak leci, kosztem brzydkich ułamków i długich obliczeń.
16 lut 16:31
?: "masz jasno powiedziane, że Gaussem jest to robione" − wiesz jak wygląda algorytm Gaussa? Nie
spodziewaj się, że program wszystko zrobi tak, jak człowiek.
I to też jest zerowanie, po prostu inne. Z ułamkami można sobie radzić tak, że sprowadzamy do
jakichś wielokrotności dane dwa wiersze i gotowe − nie mamy ułamków.
"Tak jak mówiłem − gdyby chodziło mi o długie obliczenia to nawet nie pomyślałbym o zerowaniu
kolumn." − i przez to więcej się napocisz, niż przy stosowaniu redukcji macierzy do postaci
schodkowej.
A jak trafisz na macierz Vandermonde'a, to też będziesz kombinował?
" aby być leniwym, lecz spostrzegawczym." − więc po co wklepywać do programu, skoro wystarczy
spostrzegawczość (co jest słusznym stwierdzeniem)? Rozumiem dla sprawdzenia, ale jak już
dobrze widzisz, nic nie zastąpi Ci Twojej własnej spostrzegawczości przy tym temacie
16 lut 16:52