Ostrosłup
Marianna: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ściany bocznej o długości 18 dm
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej.
15 lut 19:16
Eta:

V=....
P
c=....
Podstaw te dane do wzorów
15 lut 19:25
Eta:
Pb=....
15 lut 19:25
Marianna: v = 2916dm3
Pb = 162 √3
tak czy cos pomyliłam?
15 lut 19:42
6latek: 162√3 dcm2 to pole jednej powierzchni bocznej
W tym ostroslupie sa takie 4 powierzchnie
15 lut 20:01
Eta:
Pole jednej ściany 162√3
Pb=4*162√3 dm2
15 lut 21:29