Równanie z trygonometrii - Andrzej Kiełbasa
Jakii22: tg4x − 4tg2x + 3=0
Podstawiłem
tg2x=t , gdzie t∊<0,1>
t2 − 4t + 3 = 0
√Δ = 2
t1 = 3
t2 = 1
Więc tg2x = 1
tgx=1 v tgx = − 1
x=π/4 + kπ v x=−π/4 + kπ
Czy ktoś mógłby napisać, gdzie mam błąd i dlaczego?
W odpowiedziach jest jeszcze uwzględniona ta 3 (t1 = 3).
15 lut 19:13
Eta:
tg2x=t ,t∊<0,∞)
15 lut 19:18
ICSP: 1
o t = tg
2x gdzie t ≥ 0, więc t = 3 też się łapie
| | π | | π | |
2o warunek x = |
| + kπ v x = − |
| + kπ można zapisać ładniej: |
| | 4 | | 2 | |
15 lut 19:20
Jakii22: Ahh shit
Bardzo przepraszam cały czas mam w głowie wykresy cos x i sinx , dlatego myślałem, że to będzie
przedział<0;1>
Dziękuję za pomoc
15 lut 19:25
Filip:
Jak nie jesteś pewny podstawienia − zrób bez:
tg4x − 4tg2x + 3 = 0
tg4x − tg2x − 3tg2x + 3 = 0
tg2x(tg2x − 1) − 3(tg2x − 1) = 0
(tg2x − 1)(tg2x − 3) = 0
(tgx − 1)(tgx + 1)(tgx − √3)(tgx + √3) = 0
15 lut 19:35
6latek: tg4x−4tg2x+3=0
Δ=16−12=4
tgx12= 1>0 stad tgx1=1 lub tgx1=−1
tgx22= 3>0 stad tgx2=√3 lub tgx2=−√3
15 lut 19:44