Ostrosłup prawidłowy trójkątny
Marianna: Oblicz objętość i pole całkowite powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi
podstawy 24 cm i krawędzi bocznej długości 30 cm.
15 lut 19:10
Mila:
P
c=P
ΔABC+3*P
ΔABS
1)
2)
Pole ΔABS:
h
b−wysokość ściany bocznej
W ΔADB:
k
2=|AD|
2+h
b2
30
2=12
2+h
b2
h
b2=900−144=756
h
b2=36*21
h
b=6
√21
| | 1 | |
P ΔABS= |
| *24*6√21=72√21 |
| | 2 | |
P
c=144
√3+3*72
√21=72*(2
√3+3
√21)
P
c=72*(2
√3+3
√21) cm
2
3) Objętość:
H− Wysokość ostrosłupa
|DO|=4
√3
W ΔSOD:
h
b2=|DO|
2+H
2
756=(4
√3)
2+H
2
H
2=756−48=708
H=2
√177
Dokończ sam
15 lut 19:30
Eta:

r −− dł. promienia okręgu wpisanego w podstawę
2r
√3=24 ⇒ r=4
√3
H
2=30
2−(8
√3)
2 =...........
h=H
2+(4
√3)
2
V=.....
P
c=..........
15 lut 19:30