Liczby całkowite
6latek: Zadanie nr 21.
a) Sprawdz ze zbior liczb podzielnych przez 5 jest zamkniety ze wzgledu na wykonalnosc
dodawania , odejmowania i mnozenia
b) Wymien jeszcze kilka podzbiorow zbioru C zamknietych ze wzgledu na wykonalnosc tych dzialan
c) Udowodnij ze 0 nalzey do kazdego tych zbiorow
d) Sprawdz ze zbior wszystkich wielokrotnosci calkowitych dowolnej ustalonej liczby
calkowitej k jest zamkniety na wykonalnosc dodawania ,odejmowania i mnozenia
e) Co otrzymasz wstawiajac k=0 w punkcie d)
f) Czy ograniczenie sie do k naturalnego (wielokrotnosci naturalnej ) zmieni istotnie tresc
punktu d)
Dziękuje .
15 lut 19:03
Mila:
a)
liczby podzielne przez 5 są postaci:
5k, k∊C
a=5k, b=5m
5k+5m=5*(k+m) − (k+m)∊C, liczba podzielna przez 5
5k−5m=5*(k−m) − (k−m)∊C, liczba podzielna przez 5
5k*5m=5*(5km) − 5km∊C, liczba podzielna przez 5
15 lut 19:11
6latek: Dobry wieczor

Dziekuje . Wracam do Anusiaka klasa 1.
15 lut 19:19
Mila:
Właśnie miałam o to pytać
15 lut 20:19
Saizou :
b) np.
zbiór liczb podzielnych przez 2
zbiór liczb podzielnych przez 3
zbiór liczb podzielnych przez 4
cały zbiór Z,
ale już zbiór liczb naturalnych nie spełnia tej własności (sprawdź odejmowanie).
15 lut 21:55
Adamm:
Komentarz do b)
Taki (niepusty) zbiór nazywamy podpierścieniem.
Można pokazać, że podpierścienie Z to dokładnie zbiory
liczb podzielnych przez n dla n>0, albo {0}.
A teraz dowód.
Niech A to podpierścień Z.
Załóżmy że A ≠ {0}.
Wtedy x ∊ A, x ≠ 0. Możemy założyć, że x > 0, w przeciwnym razie
weźmiemy −x = 0−x.
Niech x to najmniejsza dodatnia liczba naturalna w A.
Weźmy jakieś y z A, i podzielmy przez x:
y = ax+r. Zgodnie z definicją, 0 ≤ r < x. Ale ax jest w A, bo albo a = 0, i wtedy
ax = 0 = x−x jest w A, albo a>0, i wtedy ax to suma x+...+x a razy
albo a<0, i wtedy ax = (−a)(−x), to suma (−x)+...+(−x) −a razy, przy czym jak
mowiłem wcześniej, −x jest w A.
Zatem y−ax = r jest w A. W takim razie r = 0, więc y jest podzielne przez x.
16 lut 01:57
6latek: Dziękuje za odpowiedzi.
16 lut 09:10
6latek: Saizou
Zbior liczb naturalnych nie jest zamkniety ze wzgledu na odejnowanie .Oznacza to ze odejnowanie
wychodzi poza ten zbior .
16 lut 09:30
Saizou :
Tak, dla dowolnych dwóch liczb naturalnych mamy np.
a = 3
b = 5
a−b = 3−5 =−2 ∉N
16 lut 10:47
ICSP: Dla dowolnych , np.
16 lut 11:00
Saizou :
Dla dowolnych dwóch liczb a, b takich, że a<b
16 lut 15:17
ICSP:
16 lut 15:43