zadanie eta
kasiaa: Eta
Prostokątny taras o wymiarach 6 m na 8m pan Mizera postanowił wykończyć płytkami terkoty w
kształce kwadratu o boku 20cm Ile płytek terakoty potrzeba do wyłożenia podłogi tego tarasu?
Ile trzeba będzie zapłacić za tę terakotę jeśli jej 1m 2 kosztuje 35.50zł?
Eta to pomożesz jutro
15 lut 18:00
bambus: 6:0,2=30
8:0,2=40
40*30=1200
1200*35,50=42k
15 lut 18:05
6latek: 20 cm=0,2m
na 1 m dlugosci wchodzi 5 plytek
wobec tego na 1m2 wchodzi 5*5=25 plytek
Prostokatny taras ma pole 6m*8m=48m2
Wobec tego na caly taras potrzeba 48*25=1200plytek
Za plytki trzeba bedzie sie zbankrutowac na 48m2*35,50zl=1704zl
15 lut 18:30
Mila:

W podstawowej szkole tak mogą liczyć:
1) Liczba płytek:
6m=600cm, 600:20=30 − tyle płytek na boku krótszym
8m=800cm, 800:20=40− tyle płytek na dłuższym boku
30*40=1200 płytek
2) Pole płytek:
20cm=0,2m
0,2m*0,2m=0,04m
2− pole powierzchni jednej płytki
1200*0,04m
2=48 m
2
3) Koszt : 48*35,5zł=...
W której klasie jesteś?
15 lut 18:44