Trójkąt o wierzchołkach
ABC: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A (−4; 2), B (0; −1), C (3; 3).
Które zdania są błędne ?
a) Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC leży na boku BC
b) Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC leży na prostej 6x + 8y − 17 = 0
c) Pole koła opisanego na trójkącie ABC jest równe 25π/4 .
d) Środek okręgu opisanego na trójkącie ABC leży na prostej 7x + y + 1 = 0.
15 lut 17:01
6latek:

Mysle ze rysunek nie jest trudno zrobic
Z rysunku widac juz ze a) jest bledna
Ogolnie srodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przecieciu sie symetralnych bokow
Napisz rownanie symetralnych AB i BC wyznacz punkt S przeciacia symetralnych
I AS=BS=CS=R
15 lut 17:37
Eta:

S=(−1/2, 5/2)
a) nie
b) tak
d)tak
c) r=5
√2/2 P= 25π/2
c) nie
15 lut 17:38
Eta:
ΔABC jest prostokątny i równoramienny bo :
→ →
AB⊥BC i |AB|=|AC|
| | 1 | |
to S jest środkiem boku AC i R= |
| |AC| |
| | 2 | |
15 lut 17:42
Eta:
Miało być:
|AB|=|BC|
15 lut 17:46
Mariusz:
Środek okręgu jest przecięciem symetralnych boków
Symetralna jest to prosta prostopadła do prostej zawierającej bok odcinka
i przechodząca przez jego środek
| | 1 | |
Środek odcinka AB SAB (−2, |
| ) |
| | 2 | |
Prosta zawierająca odcinek AB to
Równanie prostopadłej do AB
Równanie symetralnej AB
8x − 6y + 19 = 0
Równanie symetralnej AB
8x − 6y + 19 = 0
Równanie symetralnej BC
Prosta zawierająca BC
Równanie symetralnej do AB
6x + 8y − 17 = 0
Prosta zawierająca AC
Równanie symetralnej do AC
y=−7x+b
b=6
y=−7x+6
7x + y − 6=0
6x + 8y = 17
8x − 6y = 19
24x + 32y = 68
24x − 18y = 57
50y = 11
| | 127 | | 11 | |
( |
| )2+( |
| −(−1))2 |
| | 50 | | 50 | |
10000+5400+729
| | 127 | | 11 | | 794 | |
Równanie okręgu (x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| |
| | 50 | | 50 | | 100 | |
Coś dziwne te wyniki wychodzą może błąd w obliczeniach ?
15 lut 17:52
piotr: Równanie okręgu:
(x + 1/2)2 + (y − 5/2)2 = 25/2
15 lut 18:07
Mariusz:
Ten układ równań był źle przepisany
8x − 6y + 19 = 0
6x + 8y − 17 = 0
8x − 6y = −19
6x + 8y = 17
24x − 18y = −57
24x + 32y = 68
50y = 125
6x + 20 = 17
6x = −3
| | 1 | | 5 | |
R2 = (0−(− |
| ))2+(−1− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
15 lut 18:10
Eta:
15 lut 18:21
Mariusz:
6latek widzę że mieliśmy ten sam pomysł na to zadanie
Ja nie widziałem twojego wpisu gdy pisałem swój więc wpadliśmy na niego niezależnie
Podczas obliczeń źle przepisałem układ równań i dlatego otrzymałem błędny wynik
15 lut 18:30
6latek: Witaj

Ja natomiast nie sprawdzalem czy to trojkat prostokatny
Z obliczen na srodek okregu opisanego by wyszlo
15 lut 18:33
Eta:
→AB=[4,−3] ⇒ |AB|=
√16+9=5
→BC=[3,4] ⇒ |BC|=5
→ →
ABo BC=0 to AB⊥BC
ΔABC prostokątny i równoramienny to S jest środkiem AC i →AC=[7,1]
S(−1.2,5/2) i R=|AC|/2 =
√50/2 = 5
√2/2
prosta w b) S∊ 6x+8y−17=0 bo 6*(−1/2)+8*(5/2)−17= ...=0
prosta w d) S∊7x+y+1=0 bo 7*(−1/2)+(5/2)+1 =..=0
P
k= πR
2 =25π/2
I po ptokach
15 lut 18:34
Mariusz:
"Symetralna jest to prosta prostopadła do prostej zawierającej bok odcinka
i przechodząca przez jego środek"
Co ja tu napisałem przecież to zdanie powinno być inaczej zbudowane
"Symetralna boku AB trójkąta jest to prosta prostopadła do prostej zawierającej bok AB trójkąta
i przechodząca przez środek tego boku"
15 lut 18:49
Eta:
Mariusz

Odpuść już sobie to banalne zadanko na parę linijek( jak wyżej podałam)
15 lut 18:56
ABC: Dziękuję
15 lut 21:03