Zbieżność szeregu
Ursus: Zbadać zbieżność szeregu: ∑(n2)*(3n)/n!. Czy badanie zbieżności szeregu należy zacząć od
kryterium koniecznego? Czy jednak wystarczy się powołać jedynie np. na kryterium d'Alemberta?
Jeżeli trzeba angażować do tego kryterium konieczne, to niestety nie mam pojęcia jak wyliczyć
granicę w nieskończoności dla tego wyrazu (jeżeli nie trzeba, to i tak było by miło gdyby ktoś
jednak dał wskazówkę jak liczyć taką granicę).
15 lut 00:23
Filip:
| | n2 * 3 * 3 * 3 * ... * 3 | |
= limn→∞ |
| |
| | n * (n − 1) * (n − 2) * ... * 3 * 2 * 1 | |
mianownik rośnie szybciej niż licznik, więc:
Z warunku koniecznego, wyszło, że
lim
n→∞a
n = 0, więc stosujesz inne kryteria
15 lut 00:44
Ursus: Czyli w takich przypadkach trzeba po prostu pamiętać, które funkcje jak szybko rosną? No dobra,
dzięki ale ponowię pytanie: czy można stosować "bardziej zaawansowane" kryteria, pomijając
kryterium konieczne i na ich bazie wnioskować zbieżność lub ją odrzucać? Sądzę, że tak ale
wolę się upewnić.
15 lut 01:06
Filip:
Wszystko zależy od przykładu jaki masz, w tym przypadku co podałeś polecam od razu przejść do
kryterium d'Alemberta
15 lut 01:11
jc: W tym przypadku możemy obliczyć sumę.
∑
n=1∞ = 12e
3.
| n2*3n | | 3n−2 | | 3n−1 | |
| =9* |
| + 3* |
| |
| n! | | (n−2)! | | (n−1)! | |
15 lut 09:05
jc: | | n2*3n | |
Miało być: ∑n=1∞ |
| = 12e3 |
| | n! | |
15 lut 11:19