Znalezienie bazy ortonormalnej podprzestrzeni liniowej
Shizzer: Znaleźć jakąś bazę ortonormalną (względem zwykłego iloczynu skalarnego) podprzestrzeni
liniowej L = {(x, y, z, t) ∊ R
4: 2x − 3y + z = 4t}
Baza ortonormalna to baza, która składa się z wektorów parami prostopadłych, a każdy z nich
jest długości 1.
2x − 3y + z − 4t = x(2, 0, 0, 0) + y(0, −3, 0, 0) + z(0, 0, 1, 0) + t(0, 0, 0, 4) =
= Span
R((2, 0, 0, 0), (0, −3, 0, 0), (0, 0, 1, 0), (0, 0, 0, 4)) ⇔ dim
RL = 4
B = ((1, 0, 0, 0), (0, 1, 0, 0), (0, 0, 1, 0), (0, 0, 0, 1)) ← Szukana baza ortonormalna
przestrzeni lin. L
Czy tak należało to zadanie rozwiązać? To rozwiązanie wydaje mi się zbyt krótkie, żeby było
poprawne

Nie miałem podobnego zadania na ćwiczeniach, ale widziałem to zadanie
w jednym z egzaminów z zeszłego roku i chciałbym wiedzieć jak tego typu zadania się rozwiązuje
w razie czego
14 lut 23:00
jc: Zacznijmy od jakiejkolwiek bazy L.
2x−3y+z−4t=0
Biorąc x,y,t jako parametry dostajemy
(x,y,z,t)=(x,y,−2x+3y+4t,t)=x (1,0,−2,0) + y (0,1,3,0) + t (0,0,4,1)
Stąd przykładowa baza: (1,0,−2,0), (0,1,3,0), 0,0,4,1).
Bazą ortonormalną zajmę się za chwilę.
14 lut 23:26
jc: Zawsze możesz przeprowadzić ortonormalizację Gramma−Schmita.
14 lut 23:32