Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD . Przekątne tego trapezu przecinają
Bart: Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD . Przekątne tego trapezu przecinają się w punkcie
S . Wykaż, że |SA |⋅|SD | = |SB |⋅|SC |
Czy dowód polegujący na tym że :
skoro pola ASD i CSB są takie same oraz kąt ASD i CSD jest taki sam, to ze wzoru na pole
trójkąta mamy:
1/2*a*b*sinx=1/2*d*c*sinx i po skróceniu wychodzi nam a*b=d*c co należało udowodnić jest dobry?
Oczywiście różność pól ASD i CSB dodatkowo bym udowodnił
14 lut 22:56
Eta:
OK
Można też z podobieństwa trójkątów ABS i CDS
14 lut 23:21
Bart: Właśnie widziałem w odpowiedziach że z podobieństwa się da, ale wolę swoją metodą, dzięki Eta
14 lut 23:25
Eta:
14 lut 23:30