matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
Michał:
Na przyprostokątnych AC i BC trójkąta ABC wybrano odpowiednio punkty P i Q tak,że AP=BC Odcinki AQ i BP przecinają się pod kątem 135
0
Wykaż,że PC=BQ
14 lut 20:08
Eta:
|∡ADP|=45
o
, γ= (45
o
+β)
b
W ΔPBC : tgβ=
a+x
a+x+b
W ΔCAQ : tg(45
o
+β)=
a
1+tgβ
tg(45
o
+β)=
−−− możesz wykazać tę tożsamość
1−tgβ
b
1+
a+x
a+x+b
tg(45
o
+β)=
=
b
1−
a+x
a+x−b
a+x+b
a+x+b
to
=
⇒ a+x−b=a ⇒ x=b
a+x−b
a
i mamy tezę |BQ|=|PC|
===========
14 lut 22:37
Filip:
no ta
14 lut 22:49