Wiem, że licznik to jakiś szereg, ale nie wiem jak obliczyć jego sumę.
Ian: | | −127(1−2+3−4...+(2n−1)−2n) | |
lim ( |
| = ? |
| | 25√(n2 + 1) | |
n→
∞
14 lut 18:56
Saizou :
Rozbij na dwie sumy
1+3+5+...+2n−1 =...
−(2+4+6+...+2n) = ...
14 lut 18:59
Ian: I wtedy wystarczy skorzystać ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego?
14 lut 19:01
6latek: Mozesz obliczyc osobno sume wyrazow dodatnich
1+3+5+7+........+(2n−1)
i ujemnych
−2+(−4)+(−6)+(−8)+.....+(−2n)
14 lut 19:01
Filip:
tak, ale zauważ, że:
−2 + (−4) + (−6) + (−8) + ... + (−2n) = − (2 + 4 + 6 + 8 + ... + 2n)
15 lut 00:13
kerajs:
1−2= −1
3−4= −1
....
....
(2n−1)−2n= −1
____________
∑.....=(−1)*n
15 lut 11:53