Niezwykle trudne zadanie z trygonometrii
zmartwionyuczeń: Niezwykle trudne zadanie z trygonometrii
Dla jakiej wartości parametru 𝑘 równanie : 4𝑐𝑜𝑠2𝑥 + 𝑐𝑜𝑠𝑥 − 4 + 𝑘 = 0 ma rozwiązanie?
Nie mogę sobie z tym poradzić. Domyślam się, że chodzi w tym zadaniu o to, żeby po jednej
stronie równania została pojedyncza funkcja trygonometryczna, a po drugiej wyrażenie z k.
Wtedy zostanie tylko rozwiązać nierówność, gdzie to wyrażenie z k będzie należeć do przedziału
<−1, 1>.
14 lut 17:17
ABC: podstaw cos2x=2cos
2x−1 i po ptokach jak mówi Eta
14 lut 17:19
zmartwionyuczeń: Przepraszam, źle wkleiłem!
4𝑐𝑜𝑠
2𝑥 + 𝑐𝑜𝑠𝑥 − 4 + 𝑘 = 0
Tam jest kwadrat
14 lut 17:24
Filip:
−4xos
2x − cosx + 4 = k
t = cosx, t ∊ <−1, 1>
f(t) = −4t
2 − t + 4
| | −b | | 1 | |
p = |
| = − |
| ∊ <−1, 1> |
| | 2a | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 65 | |
f(p) = −4 * |
| + |
| + 4 = |
| |
| | 64 | | 8 | | 16 | |
f(−1) = −4 + 4 + 4 = 4
f(1) = −4 − 1 + 4 = −1
14 lut 17:39
zmartwionyuczeń: Dziękuję, ale mam pytanie. Czym jest "p" w przypadku równania kw. funkcji trygonometrycznej?
14 lut 17:47
zmartwionyuczeń: Bo trochę mam problem ze zrozumieniem tego. Mam też zadanie:
Wyznacz zbiór wartości funkcji 𝑓(𝑥) = 8𝑠𝑖𝑛𝑥 + 2𝑐𝑜𝑠2𝑥
Więc 𝑐𝑜𝑠2𝑥 = 1 − 2𝑠𝑖𝑛2𝑥, czyli mam funkcję:
f(x) = −4𝑠𝑖𝑛2𝑥 + 8𝑠𝑖𝑛𝑥 + 2
t = 𝑠𝑖𝑛𝑥, t ∊ <−1, 1>
f(t) −4t2 + 8t + 2
I tutaj już mam problem, bo nie potrafię sobie za bardzo tego wyobrazić.
Policzyć wierzchołek? Jeśli tak to co będzie tym wierzchołkiem wiedząc jak wygląda sinusoida?
14 lut 17:57
student: | | 1 | | k | |
cos2x+ |
| cosx−1+ |
| = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | k | |
(cosx+ |
| )2− |
| −1+ |
| = 0 |
| | 8 | | 64 | | 4 | |
| | 1 | | √65−16k | | 1 | | √65−16k | |
cosx+ |
| = |
| ∨ cosx+ |
| = − |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | √65−16k−1 | | √65−16k+1 | |
cosx = |
| ∨ cosx = − |
| |
| | 8 | | 8 | |
14 lut 18:03
Filip:
f(x) = −4sin
2x + 8sinx + 2
f(t) = −4t
2 + 8t + 2, t ∊ <−1, 1>
| | −b | |
f( |
| ) = f(1) = −4 + 8 + 2 = 6 |
| | 2a | |
f(−1) = −4 − 8 + 2 = −10
ZW
f(x) = <−10, 6>
14 lut 18:30
6latek: p to wspolrzedna xowa wierzcholka paraboli (inaczej p=xw )
q=yw
14 lut 18:34
Mila:

Wyznacz zbiór wartości funkcji 𝑓(𝑥) = 8𝑠𝑖𝑛𝑥 + 2𝑐𝑜𝑠2𝑥
f(x)=−4sin
2x+8sinx+2
sinx=t i t∊<−1,1>
f(t)=−4t
2+8t+2
Interesuje Cię wartość najmniejsza f(t) i największa f(t) tylko w tym przedziale
dla t=1 funkcja f(t) ma największą wartość w tym przedziale dla t=1
f(1)=6
najmniejszej szukamy w (−1)
f(−1)=−10
z
wf=<−10,6>
===============
Przechodząc do f(x):
| | π | |
f(x) ma maksimum =6 jeśli sinx=1 ⇔dla x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
| | 3 | |
f(x) ma minimum=−10 jeśli sinx=−1⇔dla x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
14 lut 18:36
Mila:

1) 4𝑐𝑜𝑠
2𝑥 + 𝑐𝑜𝑠𝑥 − 4 + 𝑘 = 0
Dla jakiej wartości parametru 𝑘 równanie : 4𝑐𝑜𝑠
2𝑥 + 𝑐𝑜𝑠𝑥 − 4 + 𝑘 = 0 ma rozwiązanie?
4𝑐𝑜𝑠
2𝑥 + 𝑐𝑜𝑠𝑥 − 4 =−k /*(−1)
−4cos
2x−cosx+4=k
Będę rozwiązywać metodą graficzną i taka postać będzie bardziej przyjazna.
cosx=t, t∊<−1,1>
f(t)=−4t
2−t+4
Rysujemy wykres tej funkcji:
| | 1 | |
dla t=− |
| wartość największa funkcji f(t) |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 65 | |
f(− |
| )=−4* |
| −(− |
| )+4=4116= |
| − wartość najmniejsza |
| | 8 | | 64 | | 8 | | 16 | |
f(1)=−1 wartość najmniejsza
Rozwiązanie istnieje dla
2)Dodatkowo przeprowadź dyskusję dotyczącą liczby rozwiązań.
Skorzystaj z wykresu
14 lut 19:18