naturalne
6latek: Znajdz wszystkie liczby spelniajace rownanie
a) x+x=x tutaj bedzie liczba 0
b) x*x=x tutaj bedzie liczba 1
13 lut 23:39
Filip:
b)
13 lut 23:40
6latek: Myslisz ze 0 tez bedzie ?
13 lut 23:41
Filip:
x*x=x
x*x−x=0
x(x−1)=0
x=0vx=1
13 lut 23:41
6latek: OK
13 lut 23:43
Jerzy: a) 2x −x = 0 ⇔ x= 0
b) x2 − x = 0 ⇔ x(x − 1) = 0 ⇔ x= 0 lub x = 1
13 lut 23:44
6latek: Dobry wieczor
Jerzy 
Na poczatku nie pomyslalem o tym 0 .Musialbym sprawdzic czy mielismy w 8 klasie rownania
kwadratowe
13 lut 23:48
Qulka: mieliśmy wzory skróconego mnożenia do rozwiązywania równań kwadratowych
13 lut 23:50
Filip:
x*x−x=0
x
2−x=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x− |
| − |
| )(x− |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lut 23:52
Jerzy: 23:52 , a co to jest ?
13 lut 23:59
Filip:
nie wiem
14 lut 00:01
Jerzy:
Brednie.
14 lut 00:02
Filip:
Qulka napisała, że mieli wzory skróconego mnożenia do rozwiązywania równań kwadratowych,
więc pokazałem jak tymi wzorami rozwiązać (częściowo) równanie x2−x=0
14 lut 00:08
Qulka: raczej w wersji
(x−1/2)2=1/4 więc x−1/2=1/2 lub x−1/2 = −1/2 zatem x=1 lub x=0
bo z nawiasami to prościej już tak jak 23:44
14 lut 00:11
Qulka: chociaż wzór na różnicę kwadratów też chyba był

trochę czasu temu to było
14 lut 00:13
Maciess: Rzecz się dzieje w zbiorze liczb naturalnych, zapewne o to chodziło Jerzemu.
14 lut 00:14
6latek: Sprawdzilem
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
(a+b)(a−b)=a
2−b
2
Plus funkcje y=x
2 i y=x
3
Troche czasu minelo jak piszesz
14 lut 00:19