20 lis 19:38
Aneta: wystarczy wziąść pod uwage okrąg o jakimś równaniu x²+y²=r² i wziąść pod uwagę ćwiartke
tego okręgu o równaniu y=\sqrt{r2-x2} (chodzi mi oczywiście 1. ćwiartke układu
współrzędnych)
i obliczys długość tej krzywej ze znanego wzoru l=\bigintab\sqrt{1+[f'(x)]2}dx
wynik pomnożyć przez 4 i mamy wzór na obwód okręgu
20 lis 19:45
Aneta:
wystarczy wziąć pod uwagę okrąg o jakimś równaniu x²+y²=r² i wziąść pod uwagę ćwiartke
tego okręgu o równaniu y=pierwiastek z r kwadra - i kwadrat (chodzi mi oczywiście 1.
ćwiartke układu współrzędnych)
i obliczys długość tej krzywej ze znanego wzoru l=a/b pierwiastka 1+[f prim(i)]i to
wszystko kwadrat i razy di
wynik pomnożyć przez 4 i mamy wzór na obwód okręgu
20 lis 19:51
Gohji: piotrek- wzor na ovwod jest 2 * pi * r
srednica= 2 * promien
wiec wzor na obwod liczony ze srednicy to
l* pi
r= promien
srednice oznaczamy chyba symbolem l
Pozdrawiam
20 lis 21:24
magdol: l=2*pi*r
to jest wzór na obwód okregu z promieniem
l=pi*d
d=średnica
20 lis 21:46